Lesz pénz a Nabuccóra

Megbízólevelet írtak alá hétfőn Brüsszelben a Nabucco gázvezeték hálózat részvényesei több nemzetközi pénzügyi intézménnyel, amely a Nabucco kiépítéséhez 4 milliárd euróig terjedő finanszírozást jelenthet.

A szándéknyilatkozattal felérő dokumentum alapján a pénzintézetek elvégzik a beruházás értékelését, majd döntést hoznak a végső finanszírozásról. Fasimon Sándor, a Mol-csoport Ellátás és Trading ügyvezető igazgatója az aláírás helyszínén nyilatkozva üdvözölte a döntést. Úgy vélte, a Nabucco biztosítja majd az ellátás biztonságát Európa azon részének, amely az infrastruktúra és a források megosztásának tekintetében még lemaradásban van.

Hozzátette: a Mol már megtette és megteszi, amit a magyar ellátás biztonságának tekintetében tenni tud, de a Nabucco olyan óriásprojekt, amelyet csak nemzetközi együttműködésben lehet megvalósítani.A megbízólevelet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB), valamint a Világbank Csoporthoz tartozó IFC, a Nabucco részvényesei és a kivitelezésre létrejött Nabucco Gas Pipeline International GmbH részvényesei írták alá.

A finanszírozási keret, melyet a beruházás a nemzetközi pénzintézetek révén és elbírálása alapján megszerezhet, a következő módon oszlik meg: 2 milliárd euró az EIB részéről, 1,2 milliárd euró az EBRD részéről (melyből 600 millió közvetlenül az EBRD-től, további 600 millió pedig kereskedelmi banki finanszírozással érhető el), valamint 800 millió euró az IFC részéről (melyből 400 millió az IFC-től, míg további 400 millió kereskedelmi banki finanszírozással érhető el) - derül ki a pénzügyi intézmények közös közleményéből.

A mandátumlevél hivatalosan meghatározza a pénzintézetek értékelési feltételeit, valamint a finanszírozás lehetséges szintjét. A három pénzügyi intézmény részvétele "világosan jelzi a projekt globális és európai támogatottságát", és "mérföldkőnek számít a Nabucco teljes finanszírozásának biztosításában", hangsúlyozza a kiadott közlemény.

Támogatásuk továbbá "már a beruházás korai szakaszában hozzájárul ahhoz, hogy mind a beszerzés, mind a környezeti és társadalmi hatások felmérése a lehető legmagasabb színvonalon történjen meg". A projekt nemzetközi pénzintézeti előzetes értékelése magában foglalja a kereskedelmi, társadalmi és környezeti szempontok felmérését - fűzte hozzá a közös közlemény.

Az előzetes értékelés sikeres lezárását követően az intézmények illetékes irányító testületei hozzák meg a végső döntést a finanszírozásról. Ezt követően az exporthitel-ügynökségek és a nemzetközi bankok is elindíthatják saját előzetes értékelési folyamataikat. A lehetséges hitelezők részvételének megerősítése várhatóan 2011-ben történhet meg.

Reinhard Mitschek, a konzorcium ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy már jövőre döntés várható a finanszírozás ügyében. A témáról tartott nemzetközi sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták azonban, hogy a folyamat még csak a kezdetén tart.Fasimon Sándor magyar újságíróknak elmondta: nem szabad elfeledkezni arról, hogy a projektnek szilárd üzleti alapokon kell állnia.

 "Amíg nem jutunk el a végső beruházási döntésig, addig is előnyt kell kovácsolnunk ebből a momentumból, össze kell hangolni a projektet Azerbajdzsán és Irak gázforrásainak rendelkezésre állásával" - idézte őt a Mol közleménye.A jelenlegi becslések szerint 8 milliárd eurós beruházást jelentő Nabucco a tervek szerint hosszabb távon évi 31 milliárd köbmétert gázt juttat majd a Kaszpi-tenger körzetéből egészen Európáig. A tervek szerint a kivitelezés két éven belül megkezdődhet, és 2015-ben már megindulhat a gázszállítás a vezetéken.

A sajtótájékoztató résztvevői azt is hangoztatták, hogy nincsenek aggodalmaik a gázellátás forrásait illetően. Mint rámutattak, a jelenleg számításba vett kiinduló országok egyértelműen jelezték érdeklődésüket az iránt, hogy bekapcsolódjanak a szállításba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.