Lázár Csányinak kedvez: csökkenhet a húsáfa

Januártól 10 százalék alá csökkenhet a hús áfája Lázár János szerint. Ez most vagy ötszázalékos húsáfát jelent, vagy a gyógyszerek áfájának emelését is. Csányi Sándor most örülhet az államtitkár bejelentésének.

Januától 10 százalék alá csökkenhet a hús áfája a mostani 27 helyett – a vásárhely.24 hírportál beszámolója szerint ezt mondta Lázár János miniszterelnökségi államtitkár egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A beszámoló szerint leginkább a sertés- és a baromfihús lehet így olcsóbb, az érintett tárcák ezzel kapcsolatban hatástanulmányokat végeznek. 

A húsipar két éve szeretné elérni az áfa csökkentését, mondván: a magas adóteher miatt a feketegazdaságban dolgozók még nagyobb előnyre tehetnek szert, ami így tönkreteszi a legálisan működő cégeket. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója épp tegnapi interjújában közölte: a húságazat rendbetételéhez előbb az áfa-ügyet kellene rendezni, és csak ezt követően érdemes azzal foglalkoznia az államnak, hogy vállalatokat szanáljon. (Csányi az interjúban épp a Lázár Jánossal kialakult konfliktusáról beszélve szólt arról, hogy általánosságban nem ért egyet a húsipari vállalatok folyamatos állami megmentésével, bár hangsúlyozta: nem abból fakad az ellentéte, hogy épp Lázár János lobbizott a gyulai húskombinát állami támogatása érdekében).

Csányi mindenesetre a húsipari áfacsökkentés élharcosának számít, a mezőgazdasági érdekeltségeit összefogó Bonafarm csoport alapító tagja a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezetnek, amely már tanulmányt is publikált arról, mekkora kiesése származik az államnak a magas áfából. Ők épp a tíz százalék alatti áfamértéket szerették volna elérni.

Az agrártárca ráadásul hasonló módon érvelve próbál elérni áfacsökkentést, ám a terv eddig folyamatosan elbukott. Született – idén tavasszal – tanulmány arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának 12 százalékosra csökkentése milyen következményekkel járna, ám a kormány végül további vizsgálatokat látott szükségesnek.

Az adótörvények benyújtása előtt felmerülő áfarendezési kérdéseknek az uniós szabályok szabnak gátat. E szerint ugyanis három áfakulcs lehet: egy általános (a mai 27 százalékos), és két kedvezményes. Utóbbiaknak 5 százaléknál magasabbnak kell lenniük (ez ma nálunk 5 és 18 százalék), és az is meghatározott, mi tartozhat a kedvezményes körbe. Az élelmiszereket ide lehet sorolni, ám ez – miután a fogyasztás jelentős részét ezek teszik ki – jelentős állami bevételkieséssel jár. Ezért merült fel az, hogy csak egyes húskészítmények áfája legyen alacsonyabb.

A 10 százalék alatti húsáfa ezért ma két dolgot is jelenthet. Vagy egyes hústermékekre vezetnek be 5 százalékos áfát (ez bevételkiesést hoz eleve), amit esetleg a luxustermékekre kivetett extraadóval lehet pótolni. A másik megoldás, hogy a legkedvezőbb áfakulcsot is megemelik – mondjuk 9 százalékosra, és ide sorolják át a hústermékeket. Ezzel a hús olcsóbb lesz, ám az eddig 5 százalékos áfával adózó termékek, a tankönyvek, az újságok, a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök ára emelkedni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.