Lassul a kínai növekedés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően csak 7,5 százalékkal nőtt a kínai gazdaság a második negyedévben. Az export nem nagyon megy, a világ második legerősebb gazdasága 23 éve nem bővült ennyire alacsony mértékben.

A második negyedévben 7,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság - a most közreadott adat megegyezik a Reuters elemzői felmérésének előzetes várakozásaival. A világ második legerősebb gazdasága 23 éve nem látott "lassulásban" van, az első negyedévben mért 7,7 százalék után folyamatos visszaesésre számítanak az elemzők. Az éves átlagban a kormányzat 7 százalékos növekedésre számít - vagyis a következő két negyedévben bőven ez alatt kell lennie a növekedési ütemnek - mindezt egy olyan országban, ahol a 9 százalékos GDP-bővülés számított korábban visszaesésnek.

A világgazdaság motorjának számító Kína exportteljesítménye elmarad a korábban várttól Li Keqiang kormánya azonban a 7,5 százalékos növekedési célt a belső motorok felpörgetésével, a beruházások és a fogyasztás növelésével kívánja elérni. Egyre inkább úgy tűnik: nem sok sikerrel.

A múlt héten Lou Csi-vej pénzügyminiszter a kínai–amerikai kereskedelmi tárgyalásokon már arról beszélt, hogy az idén csak 7 százalékos növekedést várnak. „Nem gondoljuk, hogy akár egy 6,5 százalékos növekedési ütem problémát jelentene” – mondta, de hozzátette: céljuk, hogy a 7 százalékot elérjék. Lou szerint azonban a Kínában bevezetett strukturális reformok hosszú távon megtérülnek, akkor is, ha ennek ára a növekedési ütem mérséklődése.

A piacok egyelőre megnyugodva vették tudomásul a meglepetés hiányát - az európai nyitás előtt az ázsiai tőzsdék emelkedéssel honorálták, hogy a visszaesés nem haladja meg a várakozásaikat.

Befektető szusszan egyet a kínai Wuhan városának egyik brókercégénél
An investor takes a nap at a brokerage house in Wuhan, Hubei province June 18, 2012. China's main stock index closed up 0.4 percent on Monday, partially led by commodity stocks, after pro-bailout parties in Greece won a slim parliamentary majority, easing fears that Greece may exit the euro zone. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.