Lakáshitel-törlesztési támogatás: a szobaszám lesz a meghatározó

A méltányolható lakásigény feltételei közül az ingatlan szobaszáma lesz meghatározó az adómentes támogatás megítélésében, s nem lesz vizsgálandó feltétel a korábban sok bizonytalanságot okozó vételár, illetve építési költség.

A munkáltató által adómentesen adható lakáshitel-törlesztési támogatás szempontjából a szobaszám lesz meghatározó feltétel. Amennyiben a méltányolható lakásigény e paraméterének megfelel a munkavállaló hitele, munkáltatója biztosíthatja a kedvezményes juttatást számára – hívja fel a figyelmet a most megjelent jogszabály alapján Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoport-vezetője blogbejegyzésében.

„A munkáltató által kedvező feltételek mellett biztosítható lakáshitel-törlesztési támogatás kapcsán a most megjelent jogszabály világossá tette, milyen szempontokat kell figyelembe venni a juttatás eldöntésekor. A méltányolható lakásigény feltételei közül az ingatlan szobaszáma lesz meghatározó az adómentes támogatás megítélésében, azaz már nem lesz vizsgálandó feltétel méltányolhatóság megítélése szempontjából a korábban sok bizonytalanságot okozó vételár, illetve építési költség. Amennyiben az együtt költözők létszáma és a szobaszám alapján a lakás megfelel az előírásoknak, a munkáltató adómentes hiteltörlesztési támogatása a meglévő lakás vételárának, építési költségének 30 százalékáig vehető igénybe, 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint értékben. A támogatott lakáshitel lehet forint- vagy devizaalapú és új vagy használt lakásvásárlási, felújítási célú egyaránt.

Az adómentes támogatás feltételeinek teljesítését a későbbiekben megjelenő miniszteri rendeletben meghatározott tartalmú igazolással kell majd igazolnia a munkáltatónak, az adóévet követő év május 31-ig. A szabályozó kellően erős szankciót állított fel ahhoz, hogy visszatartsa a fals próbálkozókat, hiszen az igazolás bemutatásának elmulasztása, vagy jogosulatlan támogatás esetén a támogatás 20 százalékkal növelt összegben munkajövedelemnek minősül, mely után adó- és járulékkötelezettség állapítandó meg.

Összességében tehát egy a munkavállalók és munkáltatók számára is kedvező juttatási forma elől hárult el újabb akadály! A kérdés az, hogy a vállalati erőforrások mekkora teret engednek majd arra, hogy ezzel éljenek is az érintettek, akár márciustól.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.