Lakásépítés: nagyon lassan mászunk ki a gödörből

Kevéssé biztatóak az első félév lakásépítési adatai. Úgy néz ki, túljuthattunk tavaly a mélyponton, a kilábalás azonban lassú és nehézkes. A mostani jó eredmények még csak egyszeri hatások.

Néhány nagyberuházás átadása is képes már szépíteni a lakásépítési adatokat. Olyan kevés új otthon épül, hogy már egy nagyobb házsor átadása is kiugrást hoz a statisztikában. Az első negyedév remek teljesítménye után a második negyedévben már nem voltak annyira szépek a számok: az átadott új otthonok száma 2014 első félévében 22 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. Az első negyedévben a növekedés még 51 százalékos növekedésről adhattunk hírt. Ám az ütem nem maradt meg, a második negyedévben csak egy százalékkal haladta meg a használatba vett új lakások száma az előző év azonos időszakában mértet.

Az első félévben mindez összesen 3265 új lakást jelent. Ha így megy tovább az idén minden idők második legrosszabb évét zárja Magyarország lakásépítésben. A legrosszabb a tavalyi volt, amikor csak 7 293 új otthon épült – az idén legalább a nyolcezret átléphetjük, de a tízezret mindezek alapján aligha érhetjük el. Ennyire kevés lakás a háborús időkben sem épült Magyarországon, holott a lakásépítési statisztika lassan száz éves.


Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az első negyedév gyors (és a félév valamivel lassúbb) növekedése néhány nagyobb projekt eredménye lehet. Erre utal, hogy az új lakások számának növekedése meglehetősen koncentrált: a kiugrások Budapestre és Pest megyére, Sopronra illetve a Somogy megyére (ezen belül is vélhetőleg Siófokra) koncentrálódnak. Az ország kettészakadt: az ország keleti felén a tavalyinál is kevesebb új otthont adtak át, Nógrád megyében fél év alatt összesen 6 lakást adtak át (tavaly 11-et), az teljes Észak-magyarországi régióban (Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben) összesen 54-et.

A KSH meg is jegyzi, hogy a válságot megelőző 2008-ban, az első félévben átadott lakások számának 29 százalékát adták át az idén. Sőt, az adatok vidéken általában is rosszabbak, hiszen a tavalyi első félévével összevetve az idén eddig 18 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban, miközben a fővárosban  16 százalékkal nőtt az átadott lakások száma.

Az egyedül biztató adat, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek száma stabilan emelkdik: az első félévben 18 százalékos a növekedés (hasonló az első negyedévi 20 százalékhoz). Ez persze a 2008-ashoz képest még mindig kevés: csak négyezer lakást terveznek építeni most, ami az ötödét sem éri el a válság előttinek. (Na és persze a helyszínek sem változnak: a főváros és környéke, a Balaton meg Győr-Moson-Sopron megye a sláger).

A KSH szerint az idén nem változott sem az építtetői kör, sem pedig az építési cél – a beruházók nem igazán látszanak visszatérni a piacra, maradtak az önerős építkezések a fókuszban. A természetes személyek által épített lakások aránya 57, a vállalkozások által építetteké pedig 41 százalék volt (Budapesten az összes lakás 72 százalékát építtették vállalkozók). Így a saját használatra épített lakások is többségében vannak: 55 százalék, míg értékesítésre 42, bérbeadásra 3 százaléka épült a lakásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.