galéria megtekintése

Megmozdult a lakáspiac, nő az építési engedélyek száma

1 komment


Várkonyi Iván
NOL

Mintha tényleg vége volna a válságnak. Visszatértek a vállalkozók a budapesti lakásépítési piacra, elmozdult az évszázados mélypontról az új otthonok száma.

Felével, egészen pontosan 51 százalékkal több lakás épült az idén az első negyedévben, mint 2013 első három hónapjában. Persze ez se sok: összesen 1692 új lakás épült a KSH adatai szerint január-márciusban, az óriási növekedés pusztán annyit jelent: elmozdult az évszázados mélypontról az új lakások száma.

Tavaly összesen mintegy 7300 otthont adtak át – ennyire kevés új lakás száz éve nem épült, vagyis azóta, amióta a statisztika ezt nyilvántartja. Még az első és a második világháború idején is több lakást építettek Magyarországon, mint tavaly.

Az első negyedévi eredmény azért is meglepő, mert az építési engedélyek számának csökkenése alapján további visszaesést is várni lehetett. Ehelyett jött a növekedés mind az új lakások, mind pedig az építési engedélyek számában – ami további bővülést vetít előre.

 

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1654 volt, ez 20 százalékos növekedést jelent a 2013. január–márciusi adatokhoz képest.

Száz éves mélypontról mozdult el a piac
Százéves mélypontról mozdult el a piac
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az új lakások száma a kimutatható növekedés ellenére továbbra is rendkívül alacsony, a válságot megelőző 2008. év első negyedévi teljesítmény alig harmadának felel meg. A kiadott építési engedélyek száma szintén kimozdult a holtpontról, de ez is csak a 2008. első negyedévi szint 18 százalékát teszi ki.

Vagyis: akkor is csak 11 ezer új otthont adnak át az idén, ha gyors emelkedés folytatódik ami arra elegendő, hogy a lakásállomány négyszáz év alatt újuljon meg – hívta fel a figyelmet a Társaság a Lakásépítésért elnevezésű szervezet. A leginkább építő-anyag gyártókat tömörítő egyesületnek oroszlánrésze volt tíz éve abban, hogy az első Orbán-kabinet kiemelt kormányzati célként fogalmazta meg a 40 ezer új lakás évenkénti megépítését.

A társaság szerint most 43 ezer új lakással lehetne elérni, hogy legalább száz évente megújuljon az állomány – ők uniós forrásokat kérnek a szektornak, sürgetik, hogy az Európai Beruházási Bankkal kezdjen a kormány tárgyalást egy energiahatékonysági programról. Ezen kívül el szeretnék érni, hogy a kabinet emelje a szocpol (vagyis a lakásépítésre járó támogatás) összegét, és szeretnék elérni, hogy a szektor újra központi hivatalt kapjon vagy legalább egy kormánybiztost.

Most is úgy látszik ugyanis, hogy a piacot az állami támogatás húzta meg. Egyre többen keresik például a lakáscélú hiteleket, a piac élénkülését pedig tovább fokozhatják a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott lakáshitelek - ezekre alapozva pedig mind több lakásprojekt is indult. Persze leginkább a fővárosban.

Az Erste Bank arról adott hírt, hogy tavaly kétszer annyi lakáscélú jelzáloghitelt helyezett ki, mint egy évvel korábban. Az otthonteremtési kamattámogatott, akár 6 százalékos kamattal igényelhető hitelkonstrukciótól az idén további jelentős növekedést várnak. (Itt a törlesztéshez az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt). Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a kamattámogatott hitelek hozzájárulhatnak az élénkülést mutató lakáshitel-piac további bővüléséhez.

Az újlakás-építésen belül emelkedett a vállalkozások által épített és az értékesítésre szánt lakások aránya. Növekedett a többszintes, többlakásos épületek és a kisebb alapterületű lakások hányada.

Budapesten 529 új lakást vettek használatba, ami ugyan több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, azonban még a 2012. évi szintnek is alatta marad: nem éri el a 2012. első negyedévi érték 70 százalékát. A régiók közül az összes lakás több mint fele Közép-Magyarországon épült, ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő lakásépítési tevékenység. Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön továbbra is csökkent a használatba vett lakások száma.

A kiadott engedélyek számának növekedése további fejlődést vetíthet előre
A kiadott engedélyek számának növekedése további fejlődést vetíthet előre
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az év első három hónapjában a kiadott új lakásépítési engedélyek száma közel azonos a használatba vett lakásokéval. Az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva 20 százalékkal több, 1654 új engedélyt adtak ki, ami a 2008. I. negyedévinek még az egyötödét sem teszi ki, a 2012-es év azonos időszakának adataitól pedig 23 százalékkal marad el. Csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében tervezik 300-nál több lakás építését.

Az építtetői kör összetétele az egy évvel korábbihoz képest arányaiban eltolódott: a természetes személyek által épített lakások aránya 70-ről 56 százalékra csökkent, a vállalkozások által épített lakásoké pedig 29-ről 43 százalékra emelkedett. Budapesten az összes lakás 83 százalékát vállalkozók építtették. A tárgyidőszakban mindössze 14 lakás épült önkormányzati megbízásból.

2014 I. negyedévében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 99 négyzetméter volt, ez 13-mal kevesebb, mint korábban, ugyanis a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 50-ről 39 százalékra csökkent.

A kiadott új építési engedélyek alapján 924 lakóépület és 1145 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 9, a nem lakóépületeknél 29 százalékos növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 58 százalékkal nőtt az ipari, 9 százalékkal a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma, ugyanakkor a mezőgazdasági épületekre kiadott engedélyeké 15 százalékkal csökkent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.