Közös európai kötvényt javasol az Európai Tanács elnöke

Közös európai kötvénykibocsátás mellett szállt síkra az Európai Tanács elnöke egy német lapinterjúban.

Herman Van Rompuy a Financial Times Deutschland keddi beszámolója szerint az uniós tagországok pénteki pénzügyminiszteri tanácskozásán azt szorgalmazta, hogy a stabil és megbízható költségvetési politikát folytató országok egy közös európai kötvénykibocsátási rendszer segítségével finanszírozhassák adósságukat.

A pénzügyminiszteri tanácskozáson előterjesztett bizalmas dokumentum szerint az eurókötvényekkel csak egy bizonyos mértékig lehetne finanszírozni az adósságokat. Ha egy ország túllép egy meghatározott adósságszintet, akkor saját kötvényt kell kibocsátania, ami értelemszerűen magasabb kockázati felárral jár. Van Rompuy szerint a cél az lenne, hogy féken tartsák kiadásaikat, és profitáljanak a refinanszírozási költségek csökkenéséből.

Az euróövezet két legnagyobb gazdasága, Németország és Franciaország erősen ellenzi a közös kötvénykibocsátási terveket. Berlin álláspontja szerint ha Németországot egy kalap alá veszik a kevésbé hitelképes országokkal, akkor ez növeli az állam kamatterheit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.