Közmeghallgatáson magyarázzák a Nabuccot

Közmeghallgatást tartottak a Nabucco gázvezeték magyar-román országhatár és Tass közötti szakaszára vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás keretében csütörtökön Makón.

Leskó Péter, a Nabucco Magyarország Gázvezeték Kft. ügyvezetője elmondta: a Törökországot Ausztriával összekapcsoló mintegy 3900 kilométer hosszúságú gázvezeték megépítése a hosszú távú gázigény növekedése miatt szükséges. A beruházásnak köszönhetően növekszik a résztvevő országok ellátásbiztonsága azzal, hogy a vezeték kapcsolatot biztosít a Kaszpi-térségben, a Közel-Keleten és Egyiptomban található gázmezők felé.

Lángcsóva a makói gázmezőn
Lángcsóva a makói gázmezőn

A 31 milliárd köbméteres éves kapacitású vezeték építése a tervek szerint 2012-ben kezdődik, s a szállítás 2015-ben indulhat el. A beruházás teljes költsége 7,9 milliárd euró, ebből 400 millió esik a 384 kilométeres - Nagylaktól Rajkáig húzódó - magyar szakaszra - közölte a szakember.

A Nabucco magyarországi nyomvonalát úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre, 52 százaléka meglévő vezetékek mentén halad. Az 1400 milliméter átmérőjű, 20-36 milliméter falvastagságú csővezeték legalább 1,2 méter mélységben helyezik el. Magyarországon a vezetékhez kapcsolódóan tíz szakaszolóállomás és egy nemzetközi mérőállomás épül. A Nabucco három ponton - Városföldnél, Adonynál és Lovaspatonánál - kapcsolódik a magyar gázhálózathoz. A három kivételi pont együttes kapacitása 800 ezer köbméter lesz óránként.

A magyar kormány 2010 májusában minősítette a vezeték építését kiemelt projektté. A Nabucco Magyarország Gázvezeték Kft. mind a négy érintet benyújtotta a környezeti hatásvizsgálathoz szükséges dokumentumokat az érintett környezetvédelmi felügyelőséghez, és elkészült a nyomvonallal érintett ingatlanok tulajdonosi adatbázisa - közölte az ügyvezető igazgató.

Király Anikó, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyezési irodavezetője elmondta: az illetékességi területükön 24 települést érintő beruházáshoz a legtöbb szakhatóság kikötés nélkül hozzájárult. Hozzátette: a következő időszak feladata lesz, hogy a beruházást beillesszék a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei területrendezési tervbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.