A kormánynak a szombat az új vasárnap

Nemcsak meghatározott számú vasárnapokon lesznek az alkalmazottak munkára kötelezhetők, a szombati munkavégzést is szabályozná a kormány.

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy más témában tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus elmondta, a vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldásakor felvetődött, hogy hozzá kell nyúlni a jogszabályhoz, jelenleg tárgyalnak a részletekről az érdekképviseletekkel.

Mint arról korábban írtunk: piaci információink szerint a kabinet arra készül, hogy a vasárnapi bezárás egyes elemeit visszacsempésszék. Így amikor a kormány tavasszal "az ellenzék követelésére" eltörölte a vasárnapi zárvatartást, akkor egy füst alatt a dolgozók vasárnapi bérpótlékát is visszaállították a korábbi, ötven százalékos szintre. Emellett felmerült, hogy havonta csak meghatározott számú vasárnapon lehessen beosztani a dolgozókat. 

Kósa Lajos arról tájékoztatott, hogy többféle javaslat van. Ezek között szerepel, hogy csak meghatározott számú napon kelljen dolgozni, azaz "mindenki nyitva lehet", de a munkavállalónak például csak hat vasárnapi kötelezettsége legyen.

Hozzátette, hogy a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük. Ezen felül a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását is rögzíteni kell, mert ez az eredeti törvényben is benne volt - jelezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.