galéria megtekintése

Újramelegíti az Orbán-kormány a szabad vasárnap ötlétét?

7 komment


Batka Zoltán
NOL

Újra törvényekkel hozná helyzetbe az Orbán-kormány a hazai vállalkozásokat, ám egyelőre konkrétumot nem említettek. Piaci szereplők két kérdésre tippelnek, a vasárnapi bérpótlékra és a részleges szabad vasárnap törvénybe iktatására. 

Néhány hét múlva újabb jogszabályokkal próbál javítani a kormány a hazai vállalkozások a nagy multiláncokkal szembeni versenyhátrányán – írta meg nagy sejtelmesen a Magyar Idők Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri megbízottra hivatkozva. Azonban Szatmáry is csak annyit említett, hogy ezek a rendelkezések a „munkaerőhiányt érintik" majd, további konkrétumok nem árult el.

Árufeltöltők 2012-ben a Metróban. Két szabad vasárnapot kaphatnak
Árufeltöltők 2012-ben a Metróban. Két szabad vasárnapot kaphatnak
Teknős Miklós / Népszabadság

Szatmáry szavait illik komolyan venni. A korább a miniszteri megbízott – illetve 2014-ig NGM államtitkár – nagy szerepet játszott több jelentős piacbefolyásoló kormánydöntés kialakításában. Piaci vélekedések Szatmáry nevéhez fűzik a kiskereskedelmi különadók kialakítását is. 

 

Mivel jó szokásához híven az Orbán-kormány ezúttal sem konzultált az ágazat szereplőivel, az általunk megkeresett cégeknek, érdekvédelmi szervezeteknek hallgatólagosan sincs információjuk, hogy Szatmáry mire utalhatott a kormánypárti napilapnak.

Az általunk megkérdezett szakemberek ugyanakkor két lehetséges döntést említettek, amely már régóta a levegőben lóg. Az egyik a vasárnapi bérpótlék rendezése a másik pedig az, hogy a dolgozók számára lehetővé tegyék, hogy havonta két alkalommal szabad legyen a vasárnapjuk.

 Mint ismeretes, a vasárnapi bezárás elrendelése után a kormány 100 százalékra emelte a vasárnapi bérpótlékot, az áprilisi feloldása után a bérpótlék szintje visszaállt a korábbi, 50 százalékos szintre. Az ágazati szereplők szinte biztosra veszik, hogy különösen a mostani munkaerő-hiány mellett nem sokáig tartható ez a fizetés.

Korábban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetsége is azt ajánlotta, hogy emeljék 100 százalékra a vasárnapi pótlékot. Emellett a dolgozó a havi két vasárnapi pihenőnapot kaphasson. Úgy hírlik, hogy a kormány nagyon is nyitott erre az ajánlásra. 

Információink szerint a vasárnapi bérpótlékot sávosan is ki lehetne vetni. Így vasárnapi déli 12-ig járna a 100 százalékos pótlék, utána viszont két óránként egyre többet kell fizetni a dolgozónak. A döntés a hazai kisboltoknak annyiban kedvezne, hogy a gyakran vidéki kisüzletek vasárnap jellemzően 11-12 óra körül bezárnak, míg a multik jóval tovább vannak nyitva. 

Szatmáry korábban arról is beszélt, hogy Magyarország élénken figyel, hogy hogyan alakul a lengyel kiskereskedelmi adó sorsa. Mint ismeretes, nálunk az élelmiszerlánc biztonsági díj néven kivetett sarcot Brüsszel elmeszelte, mivel úgy találta, hogy a sávos, progresszív adó a hazai vállalkozásoknak nem, a multikra ellenben tízmilliárdos terhet rónak.  A lengyelek most annyiban finomítottak a saját adójukon, hogy mindössze két adókulcsot különböztetnek meg a kisebb és a nagyobb vállalkozások számára. Szatmáry korábban többször is kijelentette, hogy amennyiben az Európai Bizottság végül zöld jelzést ad a lengyel adónak, úgy Magyarországon is bevezetik azt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.