Konzul PR-olja a letelepedési kötvényt

Magyarország pekingi konzulja tévéshopos kikiáltókat megszégyenítően hirdeti a 75 millió forint fejében vásárolható magyar letelepedést Kínában: szinte feltételek nélkül bárki bekerülhet a schengeni övezetbe, elég családonként egy jegyzés, jár az ingyenes oktatás, és az év végéig betelik a kvóta. Ez utóbbi állítás nem tűnik igaznak.

A Magyarországon államkötvény-vásárlásért cserébe letelepedni szándékozó kínai polgárok számára 2013-ra ezerfős kvótát szabtak meg, ami már majdnem betelt – nyilatkozta az Index tudósítása szerint Csath Erika Zsófia, Magyarország pekingi konzulja az ycwb.com-nak.

Liam Wang telefonon tart sajtótájékoztatót a Sofitel hotelben.
Liam Wang telefonon tart sajtótájékoztatót a Sofitel hotelben.

A cikk figyelmeztet: ha a kvóta betelik, bizonytalan, hogy a magyar kormány mikor tesz lehetővé újra hasonlóan kedvező keretek között kötvényvásárlást. Ha mások is ráéreznek a lehetőség ízére, megnövekedhet a várakozási idő – teszik hozzá.

Ilyen kvótáról más forrásból nem tudni. A kínai és vietnami letelepedési államkötvényeket közvetítő, kajmán-szigeteki Hungarian State Special Debt Fund vezérigazgatója, Lian Wang a múlt héten sajtótájékoztatón 179 igény beérkeztéről számolt be. Az év végéig becslése szerint a szám 400-ra nőhet.

A magyar parlament tavaly év végi döntése értelmében mintegy 75 millió forintnyi államkötvényjegyzésért jelentősen könnyített magyarországi letelepedési eljárás vásárolható.

A konzul kissé direktmarketing-ízű érvelése szerint a lehetőség a leggyorsabb út a Schengen-zónába, jogi biztosítékok védik, és a kötvényvásárlás semmilyen kockázattal nem jár. (Megjegyzendő, hogy a befektetők valójában nem magyar államkötvényeket, hanem az adott offshore cég papírjait vásárolják meg.)

A konzul kedvcsinálója szerint a befektetőknek nem kell vállalkozást indítaniuk vagy ingatlant venniük, sőt a képzettség, nyelvtudás vagy vezetői tapasztalat sem feltétel. A letelepedők az állampolgárokhoz hasonlóan hozzáférhetnek az ingyenes közoktatáshoz, és családonként elég egy jelentkezés – csábítja a konzul a kínai polgárokat.

Lian Wang múlt heti tájékoztatóján azt közölte, hogy a program népszerűsítésére eddig hetven ügynökséggel szerződtek. Kérdésünkre egy bizonyos Global Visa személyében megnevezte a legnagyobbat, amely tájékoztatása szerint korábban nagy angolszász országokba szervezett hasonló letelepedési akciókat, de most csak Magyarországgal foglalkozik. Lapunk Global Visa név alatt nem talált a világhálón a magyar telepeledési lehetőségeket népszerűsítő honlapokat: csak vízumügyintézéssel foglalkozókat, illetve a Visa kártyacéghez köthetőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.