Kiugró forgalmat hozott a szállodáknak a késői húsvét

Áprilisban a külföldi turisták 9,4, míg a belföldi vendégek 22 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A forgalom elsősorban azért bővült ilyen kiugró mértékben, mert idén a húsvét áprilisra esett – derül ki a KSH gyorsjelentéséből. (Márciusban ezért csökkent a forgalom 2,6 százalékkal)

A külföldi vendégek összesen 981 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a turisták száma 7,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték hazánkban, ezt követte az Oroszországból és az Olaszországból érkezők. A német, az orosz és az osztrák vendégforgalom 9,3, 19 és 17 százalékkal emelkedett, míg az olasz vendégek által eltöltött éjszakáké tíz százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek 727 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19 százalékkal nőtt 2013 áprilisához hasonlítva. A belföldi vendégforgalom minden régióban bővült, Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon kiugró, 30 százalék fölötti mértékben. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 76 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 22 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 50 százalékos volt, ami 3,4 százalékponttal jobb az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (59–59 százalék) volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 188 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 8097 forint, a teljes árbevétel 14 382 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év negyedik hónapjában. Összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14 milliárd forint. A vendéglátásból 5,4 milliárd forint folyt be, 251 millióval több, mint az elmúlt év áprilisában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján áprilisban 1732 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év negyedik hónapjában 1,2 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőesz¬közzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 áprilisában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 50 százalékos növekedést jelentett.

A KSH adatai szerint április végén 2457 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon. Ebből 930 szálloda 54 ezer szobával, 923 panzió tízezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 604 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.