Húsvét nélkül kevesebb a vendég

Márciusban 2,6%-kal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma: a külföldivendég-éjszakák száma 4,1, a belföldivendég-éjszakáké 0,8%-kal volt kevesebb a tavaly márciusinál, de a szálláshelyek árbevétele 3,7%-kal nőtt. Kevesebb német és osztrák vendég érkezett, jócskán megugrott viszont az orosz turisták száma, és nőtt az olaszoké is - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

Az idén nem márciusban, hanem áprilisban volt húsvét, ami miatt az idei március érthetően gyengébb forgalmat hozott a tavalyinál. A külföldi vendégek 749 ezer vendégéjszakát töltöttek márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek szá­­­­­ma és az általuk eltöltött éjszakáké is mérséklődött a bázisidőszakhoz viszonyítva (3,0, illetve 4,1%-kal). A Németországból, az Ausztriából és a Cse­hországból érkező vendégeforgalom csökkent (12, 21 és 2,2%-kal), az Egyesült Királyságból érkezőké stagnált  (-0,2%), bővül viszont az olasz és az orosz ven­dé­gek ál­tal eltöltött éjszakáké (5,5, illetve 21%-kal).

Márciusban a belföldi vendégek 626 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,5%-kal nőtt, míg az általuk eltöltött éjszakáké enyhén (-0,8%-kal) csökkent az előző év márciusához hasonlítva. A belföldi­ven­dég­-forgalom három régióban emelkedett: Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál és Dél-Al­földön. A kereskedelmi szál­láshelyek belföldivendég-forgalmának 79%-át fogadó szállo­dák­ban a vendég­éj­sza­kák szá­ma 3,5%-kal visszaesett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44%-os volt, ami 0,6 százalékponttal kevesebb az előző évinél.  A vizs­gált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 59%-os, a gyógy­­szállodák szoba­ka­pacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (53%) volt.

Az év harmadik hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14  356 forint, az egy kiadható szállodai szo­bá­ra jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6309 forint és a teljes árbevétel (TREVPAR) 12 038 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 3,7%-kal magasabb volt, mint a tavalyi év harmadik hónapjában. Összesen 21 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 mil­liárd forint. A vendéglátásból 4,9 milliárd forint folyt be, 337 millióval több, mint tavaly márciusában. A fo­rint/euró havi átlag­ár­folyama 312 forint volt, 8,5 forinttal gyengébb a 2013. márciusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján márciusban 1571 egység fogadott el Széchenyi Pihe­nőkártyát, amivel a belföldi vendégek az év harmadik hónapjában 917 millió forint értékben fizettek a szálláshelyeken. Ez 20 százalékos növekedés  2013 márciusával összehasonlítva.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.