Kiszállhat a Nabuccóból a német RWE

Az RWE német energetikai konszern hamarosan kiszállhat a Nabucco konzorciumból – írta a Fokus magazin ágazati körökből származó értesülésekre hivatkozva.

A lehetséges vevő az RWE-nek a konzorciumban lévő 16,67 százalékos részesedésére az osztrák OMV, a lap értesülése szerint az ügylet még az idén létrejöhet.

Korábbi nyilatkozatok szerint a német részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, és bizonytalanok a beszerzési források is.

Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát, mindenekelőtt az orosz forrástól való függőség csökkentését elősegíteni hivatott Nabucco az eredeti tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből szállított volna gázt az unióba, de a korábban tervezettnél várhatóan rövidebb lesz a vezeték.

A bécsi székhelyű konzorcium az OMV kezdeményezésére májusban nyújtott be módosított ajánlatot Nabucco West néven. Ez az eredetileg tervezett 3900 helyett 1300 kilométer hosszú lenne, legnagyobb kapacitása 31 milliárd helyett 20-23 milliárd köbméter lehet.

A vezetékbe földgázt tápláló, az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium júniusban a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A gázvezeték a bolgár–török határtól bolgár, román, magyar és osztrák területen keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből.

A bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában alakult meg, tagjai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.