Kikukázzák a pénzmosdató állami szabályozást?

Jelenlegi formájában a pénzmosás elleni nemzetközi egyezményekbe ütközik a július 1-én hatályba lépett stabilitási megtakarítási számláról szóló törvény, ezért mindenképpen módosításra szorul – írja a Figyelő.

A kormány a Stabilitás Megtakarítási Számlával (SMSZ) csalogatná haza a külföldre menekített vagyonokat, adóparadicsomokban parkoltatott pénzeket, de azokat is e megtakarítási formába csatornázza, amelyek itthon akár a legális, akár a szürke vagy a fekete zónában keletkeztek.

Az SMSZ használatával ugyanis bárki teljes anonimitás mellett moshat tisztára öt millió forint feletti összeget, hiszen a jelenlegi elképzelések szerint semmilyen magyar hatóság, köztük a NAV sem vizsgálhatja a lekötött pénz eredetét, sőt, még a számlanyitók adatait sem kaphatja meg, ráadásul nemhogy semmilyen adót, de ehót sem kell fizetni utána – szemlézi a hetilapot a napi.hu.

Az Európai Bizottság folyamatosan vizsgálja a tagállamok adózási törvényeit, így bizonyos, hogy a Stabilitás Megtakarítási Számla is Brüsszel asztalán van. "Mivel kifejezetten szembemegy a nemzetközi és uniós pénzmosás elleni egyezményekkel, jogsértési eljárást kezdeményezhetnek Magyarország ellen" – vélekedett a Figyelőnek Deák Dániel, a Corvinus Egyetem gazdasági jogi tanszékének megbízott vezetője, az International Fiscal Association Magyar Tagozatának elnöke.

Deák szerint az anonimitással van a fő gond, az ilyetén kivételezés masszívan sérti a pénzmosás elleni nemzetközi egyezményeket. Ebben az esetben nincs, nem létezik nemzeti szabályozási hatáskör – szögezi le a szakértő. Megítélése szerint a jogi koherenciazavart úgyszólván lehetetlen kiküszöbölni, a törvényi rendelkezéseket, úgy ahogy van, ki lehet dobni az ablakon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.