Kiábrándítóak a hazai munkahelyi viszonyok

Közös irodát nyitott csütörtökön Győrben Európa egyik legbefolyásosabb érdek-képviseleti szervezete, a német IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség.
A közös projektnek alapvető célja, hogy a honi autóipar háttércégeinél – a beszállítóknál – a munkaerő-piaci helyzetet, és a munkavállalói érdekek érvényre jutási lehetőségét feltérképezze. (Az IG Metall egyébként nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is indít hasonló munkát, az ottani partnere az autóipari munkások szakszervezete, az UAW lesz.)

László Zoltán, a Vasas alelnöke a Népszabadságnak ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy az „állapotfelmérést" azért akarják elvégezni a legerősebb német szakszervezettel együtt, mert bár a magyar gazdaságon belül hatalmas súly jut az autóiparra, harmatgyengék az ágazatban dolgozó munkavállalók érdekvédelmi lehetőségei. Ez ráadásul különösen igaz a beszállítói vállalkozásokra. A projektnek az a célja, hogy a jelenleginél sokkal hatékonyabbá tegyék a dolgozók érdekvédelmi lehetőségeit, s javítsanak a számos esetben tapasztalható kiszolgáltatott helyzetükön.

Jelenleg ugyanis elkeserítőek a hazai állapotok. Cégnevek említése nélkül mondta, számos olyan esetről tud, ahol az alkalmazottakat megfélemlítik, a tulajdonos szándékainak teljesen kiszolgáltatottá teszik őket. Semmilyen védelmi lehetőséget nem kínálnak számukra, s ha szakszervezeti támogatást szeretnének elérni, akkor egyszerűen szembefordulnak velük, s az sem számít szélsőséges esetnek, hogy pillanatok alatt utcára kerülnek.

A rendezett munkavállalói körülmények ráadásul nemcsak a dolgozóknak, hanem a társaságoknak is alapvető érdeke. Németországban számos esetben olyan beszállítói szerződéseket írnak alá, s ezek Magyarországra is érvényesek, amelyek kikötik, hogy rendezett munkavállalói környezetet kell fenntartani, amelynek része az érdekvédelem, a szakszervezet létrehozásának lehetősége is – jegyezte meg László Zoltán. Amennyiben ezek elmaradnak, akkor az akár a beszállítói státus elvesztését is maga után vonhatja.

Ha elkészül a győri iroda által összeállított adatbázis, akkor az is a cél, hogy ezekre a hiányosságokra rávilágítsanak. Ha a helyzet ekkor sem javul adott vállalkozásoknál, akkor attól sem rettennek meg, hogy a problémákat jelezzék a megrendelőknek, az autógyáraknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.