Kevesebb busz Budapest és Győr között

Április elsejétől az utasok vonatra terelése érdekében ritkítják a buszjáratokat Budapest és Győr között.

Április elsejétől kevesebb buszjárat közlekedik Budapest és Győr között - hozta nyilvánosságra a közlekedési tárca. Az érintett Regionális Közlekedésszervezési Irodák és a Kisalföld Volán által előkészített menetrendi módosítást a szaktárca a napokban hagyta jóvá.

A közlekedési minisztérium a helyközi közösségi közlekedés átalakításának részeként csökkenti a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló távolsági vasútvonallal párhuzamos buszjáratok számát. A mostani változtatás az autóbuszok e viszonylatról történő kivezetésének első lépcsője.

A menetrendi módosítással a munkanapokon 9 órakor Győrből induló járat megszűnik. A 10 órakor Győrből és 20:30 órakor Budapestről induló járat a továbbiakban szabadnapokon nem, a 17:30 órakor Budapestről induló járat pedig csak a hét utolsó tanítási napján közlekedik. Az - elsősorban középiskolás vagy felsőoktatási intézményben tanuló - utasok igényeihez igazodva a hét utolsó tanítási napján 13:30 órakor új járat indul Győrből Budapestre.

A szakminisztérium tavaly augusztusban elkészült menetrendi koncepciójában rögzítette, hogy a megfelelő szolgáltatási színvonalat kínáló országos vasútvonalakkal párhuzamos buszjáratokat meg kívánja szüntetni. E járatok fokozatos kivezetéséről egyeztetések kezdődtek. A mostani módosítás e folyamat első eredménye.

A minisztérium nem tett le az indokolatlan párhuzamosságok megszüntetésének, az utasok vasútra terelésének szándékáról e viszonylatok esetében sem. Mérlegelte azonban annak kockázatát, hogy a vasúti és buszos menetrendek egyidejű vagy nagyarányú változtatása miatt a közösségi közlekedés helyett többen ülnének át autóra. A buszjáratok fokozatos, több lépcsős leállításával az utasok időben megismerkedhettek a színvonalas vasúti kínálattal.

A személyszállítási közszolgáltatási menetrendek elkészítésében alkalmazandó egységes egyeztetési eljárásról szóló közlekedési miniszteri rendelet március elején jelent meg. Országos szinten és a megfelelő infrastrukturális feltételek megléte esetén e jogszabály előírásai is a vasúti személyszállítást helyezik előtérbe a közúti alternatívával szemben. Az országos jelentőségű hálózat vasúti menetrendi vázára összehangoltan épülhetnek rá a regionális közlekedés vasúti és autóbuszos menetrendjei. A buszjáratoknak elsődleges szerepe az lehet, hogy az utasokat a vasútig vagy onnan elszállítsák.

A regionális menetrendeket a jobb ráhordás és kedvezőbb csatlakozások érdekében az országos menetrendhez igazodva kell kialakítani - fogalmaz a tárca. Az országos egyeztetési eljárásban először a vasúti, majd ezzel összehangoltan a közúti menetrenddel kapcsolatos egyeztetéseket folytatják le.

Autóbuszos közszolgáltatás megrendelése országos viszonylatra csak akkor javasolható, ha a rögzített elvárások mellett az ellátás vasúton nem biztosítható vagy az előírt feladatok közúton hatékonyabban és jobban teljesíthetők - írja a KHEM. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.