Két új tag a tőzsde igazgatóságában

Az MKB Bank vezérét, Balog Ádámot, valamint az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Cselovszki Róbertet választotta igazgatósági tagnak a Budapesti Értéktőzsde csütörtök délelőtti rendkívüli közgyűlése. A grémium immár többségében külső, piaci szereplők által delegált tagokkal működik tovább.

Balog Ádám az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és Cselovszki Róbert az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója lett a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának két úja tagja, miután erről dömtött a szervezet március 31-i közgyűlése, melyen a tulajdonosok elfogadták a BÉT új javadalmazási szabályzatát is – közölte a tőzsde. A döntés után a BÉT hét fős igazgatóságában a piaci szereplők négy taggal képviseltetik magukat.

A fő tulajdonos Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos, hogy a piaci szereplők többségben legyenek a tőzsde igazgatóságában, ezzel is biztosítva a BÉT átlátható működését, valamint a BÉT igazgatósága által február végén elfogadott 2016-2020-ra vonatkozó stratégiájának sikeres megvalósítását is – állítja a tőzsde közleménye. Az új stratégia – melyről a közgyűlésen a részvényesek is tájékoztatást kaptak – célja egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program megvalósítása, amelynek eredményeképpen a tőzsde hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességéhez közép- és hosszú távon. A stratégia megvalósításában a kormány támogatása nélkülözhetetlennek tűnik, így tárgyalásokat kezdtek a fejlesztésének lehetőségeiről.

Mint korábban beszámoltunk róla a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly november megvásárolta az osztrák CEESEG AG és Österreichische Kontrollbank AG kezében lévő BÉT részvénycsomagot. A tranzakció eredményeként, 75,8 százalékos részesedéssel az MNB minősített többségi tulajdonosa lett a honi börzének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.