Kérdések a Nabucco finanszírozásában

A Nabucco-beruházás előfinanszírozásának megteremtését tekinti a magyar miniszterelnök a magyar kezdeményezésre kedden Budapesten kezdődő nemzetközi csúcskonferencia egyik fő céljának. A szükséges 8 milliárd euró nagyrészét az Európai Beruházási Bank fedezné, kérdés, milyen feltételekkel.

A 2002-ben kezdeményezett új európai gázvezeték nemcsak a politikai kockázatot jelentő Ukrajnát kerülné el, hanem új gázforrások bevonását is jelentené. A tervezett 3330 kilométer hosszú, maximálisan 31 milliárd köbméter kapacitású vezeték a törökországi Erzurumból Oroszországot és Ukrajnát kikerülve szállítana földgázt Ausztriáig Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül és iraki, iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni és egyiptomi földgázt juttathatna el Európába. A projekt 2009-2010-ben indulna és 2013-ra fejeződne be és a legfrissebb becslések szerint a költsége elérheti akár 8 milliárd eurót.

Az Európai Unió politikai támogatásáról biztosította a projektet, és az Unió bankja, az Európai Beruházási Bank (EIB) jelezte, hogy részt kíván venni a beruházás finanszírozásában. Ez azonban függ a konkrét kivitelezési tervek minőségétől - mondta a napokban egy forrás az MTI-nek.

Mivel a Nabucco céljai az EIB több prioritásával is egybeesnek (például azzal, hogy uniós főberuházásnak is minősül, továbbá azzal, hogy energiaprojekt), elvben akár a forrásigény 75 százalékát is állhatja. Ezt azonban a bank vezetői korábbi nyilatkozataikban is valószínűtlennek tartották. Hivatalosan egyébként nem az EIB kezdeményezi annak eldöntését, hogy mekkora részt vállal a finanszírozásból.

Az eljárásrend szerint a kivitelező konzorciumnak kell kérelmeznie, hogy a bank járuljon hozzá az anyagi terhek csökkentéséhez. Mindez azonban nem zárja ki, hogy az EIB, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és esetleg más résztvevők előtt a vezető nemzetközi finanszírozója legyen a projektnek.

A Nabucco-projektben eredetileg az érintett országokban működő gázipari vállalatok vesznek részt: a török Botas Corp., a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz SA, a magyar és az osztrák OMV Gas International GmbH.. A vezeték kiépítésére a cégek közös projekttársaságot alapítottak bécsi székhellyel, a Nabucco Gas Pipeline Internationalt GmbH néven. A konzorciumhoz 2008-ban csatlakozott a német RWE energiacég.

Jelenleg évi 160-180 milliárd köbméter csak orosz eredetű földgáz érkezik Európába Ukrajnán keresztül a Barátság gázvezetéken, döntően közép- és kelet-európai országokba. Az immár sokadik ukrán-orosz gázvita nyomán kialakult januári ellátási válság igazolja azt, hogy a közép- és a kelet-európai térség országainak Ukrajnát elkerülve új gázforrásokat után kell néznie.

Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozzák azt is, hogy fontos a térség gázvezetékeinek összekapcsolása, és megfelelő kapacitású földalatti gáztárolók kiépítése.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.