Jókorát esett februárban is az ipari termelés

Egyelőre nem látszik kiút a recesszióból, februárban kicsit visszaesett, jóindulattal szólva stagnált az ipar.

Nincs jele a felpörgő gazdaságnak, az ipari termelés szintje nem változott februárban az előző évihez képest – pedig a múlt évi alacsony bázis, és az autógyártók (különösen a Mercedes kecskeméti üzemének) beindulását követően már kedvezőbb adatokat várt mindenki.

A KSH gyorsjelentése szerint februárban a termelés volumene 5,4 százalékkal zuhant az előző évihez képest, ám a gyors visszaesésnek egyszerű a magyarázata: tavaly szökőév volt, egy nappal többet termelt az ipar februárban. A munkanaphatással korrigált index azonban szintén visszaesést mutat, 1,1 százalékosat, az egyetlen jó hír, hogy a januárihoz képest (a szezonálisan és munkanaphatással is korrigált index) már 0,3 százalékos növekedést mutat. 

Mindez a kereskedelem februári visszaesésével párosulva azt jelzi, az első negyedéves növekedési számok valószínűleg nem igazolják majd a kabinet várakozásait, inkább azoknak lehet majd igazuk, akik szerint folytatódik a gazdaság visszaesése. A Kopint csütörtöki előrejelzése is erre utal, a kutatók szerint az idén stagnál a gazdaság, és csak jövőre növekedhet minimálisan, 1,5 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.