Jobs utódját keresi az Apple igazgatósága?

A számok nem is lehetnének jobbak az Apple-nél, a profitot megduplázta a cég egy év alatt. A Wall Street Journal információi szerint az igazgatóság néhány tagja mégis Steve Jobs vezérigazgató utódját keresi. A betegsége miatt már kétszer is az operatív vezetéstől átmenetileg visszahúzódni kényszerült Jobs blődségnek minősítette az információt, noha vélhetően nem is arról van szó, hogy le akarnák váltani.

Az Apple második negyedéves eredményeinek ismertetésével egy napon a Wall Street Journal három, igen jól informáltnak és bennfenntesnek számító újságírója megszellőztette, hogy az Apple igazgatóságának néhány tagja esetleg Steve Jobs vezérigazgató utódját keresheti. Maga az információ meglepő is lehetne, hiszen az új negyedéves eredmények szerint a cég tavaly óta megduplázta profitját, hétmilliárd dollár fölé növelve azt, árbevételét pedig 82 százalékkal növelte.

Steve Jobs, az Apple főnöke
Steve Jobs, az Apple fõnöke

A konkrét információk szerint az igazgatótanács néhány tagja felvette a kapcsolatot a felsővezetők kiválasztásában jártas cégekkel – az újságíróknak e fejvadász cégek vezetői erősítették meg ezt az információt, hozzátéve: a beszélgetéseken az igazgatósági tagok nyilvánvalóvá tették, semmiféle felhatalmazással nem bírnak a cég részéről.

A fejvadászguruk értékelése szerint inkább csak puhatolózó, tájékozódó eszmecserékről volt szó, mind a megbízók, mind pedig a toborzók részéről felmerül ugyanis a kérdés: mit tudnak tenni ezek a fejvadászok, ha előáll egy olyan helyzet, amikor egy hasonló pozíciókkal bíró cég élére kell első számú vezetőt keresni. Ilyen beszélgetéseket azonban aligha szoktak csak a szabadidő hasznos eltöltésének jegyében szervezni az érintettek.

A WSJ szerint mindez összefüggésbe hozható Jobs betegségével – mint ismert, az Apple mindenható ura súlyos, de hivatalosan nem meghatározott betegség miatt több mint egy évig háttérbe vonult, majd aztán tavaly télen ismét néhány hónapos egészségügyi pihenőt tartott.

Az újság nem ment bele konkrét következtetésekbe. Szakértők szerint ugyanakkor nem csak egy esetleges tragédia esetén állhat elő olyan helyzet, hogy vezetőt kell keresni egy cég élére. Volt már példa arra is, hogy egy felsővezető magánéleti vagy egészségügyi okokból egész egyszerűen visszavonult. Igaz – mondják – az ilyen lelépések megfelelően elő vannak készítve.

Az Apple vezére hivatalos nyilatkozatában nemes egyszerűséggel hülyeségnek nevezte a WSJ írását, más kommentet nem fűzött hozzá. Noha egy ilyen pletykára a befektetők akár hisztérikusan is reagálhatnak, ami a részvényárfolyam zuhanásához is vezethetne, ez esetben ez nem történt meg. A cég eredményeiről szóló adatok ugyanis erősebbnek bizonyultak, a részvények árfolyama folyamatos pluszban van, cikkünk készülte idején 2,57 százalékos emelkedéssel 387,30 dolláron jegyezték az Apple papírjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.