Három hónap alatt több mint 390 milliárd forint távozott

Tavaly a negyedik negyedévben több mint 390 milliárd forint, az év egészében összesen 466,5 milliárd forint távozott a befektetési alapokból, a piaci teljesítmények az utolsó negyedévében 115 milliárd forint, éves szinten pedig 214 milliárd forint veszteséget jelentettek a befektetőknek.


Az utolsó negyedévben a befektetési alapok összvagyona 16,7 százalékkal csökkent, a 2008-as év egészében pedig összesen 20,8  százalékos volt a csökkenés, az alapok összvagyona 2008. végén 2.526  milliárd forint volt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők  Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.


Az év során összesen 91-gyel nőtt az alapok száma, 2008.  december 31-én a BAMOSZ tagjai 412 alapot kezeltek. Az alapok összvagyonának 55,5 százaléka nyilvános nyíltvégű  értékpapíralapokban, további 14,4 százaléka nyilvános nyíltvégű  ingatlanalapokban volt. A speciális alapokban tartott vagyon aránya  december végén több mint 20 százalék volt.


Az utóbbi években trendszerűen csökkenő arány ellenére még  mindig a nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok a  legmeghatározóbb formái az alapoknak. Ezek vagyona az alapok  összvagyonának 55,5 százaléka, 1.402 milliárd forint volt tavaly év  végén. Vagyonuk a negyedik negyedévben 20,4 százalékkal, az év eleje  óta 31,2 százalékkal csökkent. A IV. negyedévben az alapokat 299  milliárd forint tőkekivonás sújtotta, hozamveszteségük 61 milliárd  forint volt.

A 2008. év során összesen 515 milliárd forintot vontak  ki ezekből az alapokból, míg a piaci teljesítmények 133 milliárd  forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Az ingatlanalapok vagyona az utolsó negyedévben 30 százalékkal  csökkent, így az év végén 383 milliárd forintot kezeltek  ingatlanalapokban. Az ingatlanalapok lassú növekedése 2008. elejéig  folytatódott, március óta viszont folyamatos volt a csökkenés, ami októberben felgyorsult.


A BAMOSZ kategóriarendszere az értékpapír- és ingatlanalapok  mellett két speciális alaptípust is megkülönböztet: a garantált  alapokat és a származtatott alapokat, ezek többsége zártvégű alap. A  tőke- vagy hozamgaranciát, illetve -védelmet nyújtó garantált alapok  csoportja a befektetési alapok egyre növekvő részét képezi, a  tavalyi év végén az alapok vagyonának már több mint 20 százaléka,  513 milliárd forint garantált alapokban volt.

Az év során összesen 80,6 milliárd forint friss tőke áramlott a  garantált alapokba, míg a piaci teljesítmények közel 23 milliárd  forinttal csökkentették az alapok vagyonát, ennek egyenlegeként az  alapok vagyona 12,7 százalékkal nőtt egy év alatt.


A BAMOSZ-tagok által kezelt vagyon december végén 3.458 milliárd  forint, az alapokkal együtt 5.984 milliárd forint volt. Az év  negyedik negyedévében az alapokon kívül kezelt vagyon 1,6  százalékkal nőtt, amit a negyedévben belépett új BAMOSZ-tag által  kezelt vagyon okozott, e nélkül 5,1 százalékkal csökkent volna a  vagyon. A 2008-as év során összesen 1,2 százalékkal nőtt a teljes  kezelt vagyon.
A vagyonkezelt vagyon egy része befektetési alapokban  jelentkezik, így átfedés van a két kezelt vagyonkör között. Ezt  figyelembe véve a BAMOSZ tagok által kezelt teljes nettó vagyon  2008. december 31-én 5.504 milliárd forintot tett ki.


Az alapokon kívüli vagyon legnagyobb részét a pénztári vagyonok,   elsősorban a magánnyugdíjpénztárak számára kezelt vagyonok adják.   Ezek a vagyonkezelt vagyon 58,5 százalékát, 2.022 milliárd forintot  tettek ki 2008 végén.


A BAMOSZ tagok biztosítók számára kezelt vagyona december  végén  1.148 milliárd forint volt. Ennek kisebbik, részét, 402 milliárd  forintot a   unit-linked termékek tették ki, a biztosítók egyéb  tartalékainak vagyona 746 milliárd forint volt.


A unit-linked termékek vagyona az utolsó negyedév során 1,9  százalékkal nőtt, míg az év egészében 13,3 százalékkal csökkent. A  unit-linked termékek portfóliószerkezete 2008-ban sokat tolódott a  kevésbé kockázatos eszközök irányába, elsősorban a részvénypiacok  jelentős visszaesése miatt. A hazai állampapírok súlya az év végén  37 százalék, a részvényarány 41 százalék volt. A részvényeken belül  7 százalék a hazai, 34 százalék pedig külföldi részvényekben van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.