Hangyaszorgalmú, de elégedetlen és korán hal az átlagmagyar

Átlag alatti teljesítmény jellemzi Magyarországot, csaknem valamennyi vizsgált területen - állapítja meg a fejlett államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jóléti jelentése. Dolgozni azért tudunk.

Átlag alatti teljesítmény jellemzi Magyarországot, csaknem valamennyi vizsgált területen - állapítja meg a fejlett államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jóléti jelentése. Bár pénzen köztudomásúlag nem lehet boldogságot venni, azért még ma is a siker és a jólét egyik markáns fokmérőjének számít.

Nálunk egy háztartás átlagos éves jövedelme 13858 dollár, azaz mai árfolyamon 2,64 millió forint (havi 220 ezer forint), szemben a 22284 dolláros OECD átlaggal. Az nem meglepő, hogy a 15 és 64 éve közötti korosztály körében mért foglalkoztatottsági mutató terén csehül állunk, az OECD 65 százalékos átlagához képest nálunk 55 százalékon áll ez a versenyképesség és társadalmi fenntarthatóság szempontjából lényeges mutató.

A munkát illetően viszont az élbolyban vagyunk, a világ 34 iparilag fejlett országára vonatkozó 1739 órás éves átlagos munkamennyiséget rendesen megfejeljük, 1989 órás teljesítménnyel a hangyaszorgalmúak közé tartozunk. A családban élő nők esélyei a munkaerőpiacon nem túl jók, miután a gyerekük iskolaéretté vált, csak a 59 százalékuk tud visszatérni a termelő vagy a szolgáltató szférába. Az OECD-ben ez az átlag 66 százalékos.

A jó munkához szaktudás is szükségeltetik ebben eddig, a Hoffman Rózsa-féle felsőoktatási reform hatályba lépése előtt kiemelkedően jól álltunk, a 25-64 év közötti korosztály 80 százaléka rendelkezett legalább érettségivel. Az OECD átlaga 73 százalék volt.

A születéskor várható élettartam 74 év Magyarországon, öt évvel kevesebb az OECD átlagánál, híven igazolva azt, hogy a túl sok munka bizony megkéri az árát. Ezen a szocialista nagyipar összeomlásának egyetlen áldásos következményeként kitisztult levegő sem sokat tud segíteni: a 16 mikrogramm/köbméteres átlagos porkoncentráció 6 egységgel kevesebb, mint az OECD átlaga.

A közügyekben való részvételre a 2010-es választások adnak egzakt mérőszámot. Akkor a „fülkeforradalmi hevület” a szavazópolgárok 64 százalékát sarkallta részvételre, igaz az azóta a kormánypártok politikájából kiábrándult százezrek miatt most sokkal alacsonyabb részvétel mellett tudnának választásokat tartani. Az OECD átlag egyébként 72 százalékos.

De még ennél, is szomorúbb az országjelentés utolsó megjegyzése, amely arról szól, hogy a magyarok 23 százaléka mondta azt, hogy elégedett az életével, szemben a OECD 59 százalékos átlagával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.