Gyurcsány elismeri, hogy hibázott a kormány

A nemzetközi pénzügyi válság begyűrűzése mellett saját kormányának hibái is hozzájárultak a súlyos helyzet kialakulásához – ismerte el Gyurcsány Ferenc kormányfő a Le Monde-nak.

"A magyarok még nincsenek túl a válság nehezén" címmel közölt riportot a Le Monde legrissebb száma. A párizsi napilapnak nyilatkozó Gyurcsány Ferenc párhuzamot von az1992-es angol fontválság és néhány héttel ezelőtti forint elleni támadás között.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

A magyar miniszterelnök emlékeztet arra, hogy a vállalatok és a háztartások nyakig aldósodtak devizában és csak a Nemzetközi Valutaalap segítségével sikerült helyreállítani a forint árfolyamát. Gyurcsány elismeri, hogy a nemzetközi pénzügyi válság begyűrűzése mellett saját kormányának hibái is hozzájárultak a súlyos helyzet kialakulásához.

A kormányfő elemzése szerint:

1. a kormányzat nem bátorította a lakossági megtakarításokat és inkább a fogyasztás növekedését erőltette,

2. a 2000 és 2006 között működő kormányok túlköltekeztek és ezzel folyamatosan növelték a költségvetési hiányt,

3. részben az ellenzék magatartása miatt nem sikerült végrehajtani a tervezett reformokat,

4. a kormány hagyta, hogy a vállalatok és a háztartások devizában adósodjanak el.

Gyurcsány emlékeztet arra, hogy az MSZP 2006-ban radikális gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és a megszorító intézkedések következtében a költségvetési hiányt 10 százalékról 3,2 százalékra sikerült letornászni.

A miniszterelnök az interjú végén élesen kritizálja a magyar jobboldalt, amely szerinte 14 éve  folyamatosan változtatja gazdaságpolitikai irányvonalát és demagóg módon mindig a rövidtávú, népszerűnek tűnő megoldások mellett áll ki. A cikk szerzője idézi a Natixis bank jelentését, amelyből kiderül, hogy a magyar háztartások 60 százaléka és a vállalatok 48 száléka vett fel devizahiteleket, ezek kamatai jelentősen megnőttek a válság következtében.

A kormány a nemzetközi pénzügyi inézmények segítségével elkerülte a csődöt és újabb megszorító lépésekre készül, de mind Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, mind pedig Futó Péter, a Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke nagyon sötéten látja az ország jövőjét.

(PÁRIZS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.