Supermanek a trafikbizottságban

Gyorsolvasók dolgoznak a magyar államigazgatásban. Bár a dohánypályázatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatosan feltűnően lassan őrölnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) malmai, volt idő, amikor jobb volt a helyzet. Természetesen a trafikpályázatok bírálatakor. Legalábbis az a tizenkét ember, aki a bírálóbizottságban dolgozott, szélsebesen olvasott, s hozta a döntéseket. Ez most mindennél világosabban látszik.

Miután a tárca sajtóközleményben ismertette a bírálóbizottság tagjainak nevét (Bagoly Andrea, dr. Bitay Márton, dr. Czipa Balázs, Gulyás Andrea, Hernádi Ádám, Kohut Balázs, László András, dr. Lenner Áron Márk, dr. Mészáros Karina, dr. Mihalovics Péter, dr. Orbán Krisztina, Pindroch Szilárd), s közölte, hogy 25 millió forintba fog kerülni az, hogy lemásolják az iratokat az azokért pert indító Molnár Csaba DK-s képviselőnek, nem volt nehéz kiszámolni, hogy mintegy 5,5 millió oldalnyi papírról van szó. Ezt a tetemes mennyiséget a bizottság tucatnyi tagjának is el kellett olvasnia az értékeléshez, hiszen eddig minden fórumon azt állították, hogy „szakmai döntések születtek”, a beadott pályázatok alapján.

Lapunk személyesen és minisztériumokon keresztül is próbált elérni több bizottsági tagot az ügyben, ám rendre az NFM-hez irányítottak. Kérdéseinkre a válaszokat tegnap kaptuk meg. Ezek szerint az első körben 14 664 pályázatról kellett döntenie a grémiumnak. A minisztérium kifejtette: a bírálóbizottság a benyújtott eredeti pályázatot és az azzal mindenben megegyező – szintén a pályázók által beadott – másolati példányt kapta meg az értékeléshez. Kérdés, hogy ha van másolati példány, miért kell újra másolni a dokumentumokat.

További kérdéseket vet fel, hogy – mint az NFM közölte – a bírálatokra hatvan nap állt a tagok rendelkezésére. Ha egy-egy pályázatot a tizenkét tagú bizottságnak csak egy tagja olvasott el, akkor is mindegyiküknek a napi közigazgatási munkája mellett személyenként és naponta húsz pályázaton kellett átrágnia magát. Ingyen, önszorgalomból. Ez nem tűnik soknak, reménytelen feladatnak. Ám ha valóban igaz a 25 millió forintos másolási költség, s 5,5 millió oldalról van szó, vagyis egy pályázati anyag átlagosan 378 oldal tesz ki, az azt jelenti: egy-egy bírálóbizottsági tagnak naponta átlagosan mintegy 7500 oldalt kellett elolvasnia. Vagyis a minisztérium gépezete nemhogy lassú nem volt, hanem még a számítógépek gyorsaságát is lepipálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.