GPS-koordinátákkal bajlódhatnak a gazdák

Még néhány nap és az agrárgazdálkodók egy része megint számítógép elé ülhet: június 1-jétől igényelhető az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG). A nyomtatvány kitöltéséhez azonban már GPS-berendezésre is szükség lehet.

Június 1-jétől igényelhető az AKG, amely a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, a környezettudatos gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítását segíti elő. Cél a környezet állapotának javítása, minőségi élelmiszer előállítása, valamint a gazdaságok életképességének megtartása és gazdasági hatékonyságának növelése.

A forrást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) biztosítja. A gazdálkodók a különböző célprogramok által előírt kötelezettségvállalások előírásai szerint más-más mértékű többletköltséget és kieső jövedelmet is vállalnak, ennek ellentételezésére szolgál a támogatás.

A gazdálkodók nemrég fejezték be a területalapú támogatások igénylését, de újra tanfolyamokon tölthetik az idejüket, hogy aztán kipallérozottan interneten pályázhatssanak az AKG támogatásra. Ebben ugyanúgy segítségükre lesznek a Magyar Agrárkamara tanácsadói, mint a minap befejeződött területalapú támogatások igénylése során

Az AKG támogatások igénylésénél   aprogramba bevitt terület sarokpontjainak koordinátáit GPS-es méréssel 3 méteres pontossággal kell megadni, a támogató határozat kézhezvételét követő 90 napon belül. A gazdálkodóknak kevés esetben áll rendelkezésre ilyen berendezés, viszont ebben is segítséget kérhetnek a szaktanácsadóktól, vagy a területi agrárkamaráktól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.