Garantált hitelt kap a Pápai Hús

A múlthéten új vevőre találó Pápai Hús Zrt. állami garancia mellett 5,5 milliárd forint hitelhez jut. Ezzel ezer ember foglalkoztatása válik biztosítottá.

A Pápai Hús Zrt. állami garancia mellett összességében 5,5 milliárd forint hitelhez jut, a kölcsön felvevője a céget kivásárló konzorcium lesz, a hitel futamideje 15 év, kamata a Bubor fölött 3 százalékpont, a hitelt kétéves türelmi idővel nyújtják - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Az 5,5 milliárd forintos teljes összegből 2,372 milliárd forint kifejezetten a kivásárlásra szól, 1,25 milliárd forint  forgóeszköz-hitelt kap a kivásárló konzorcium a készletek  megvételére, további 1,1 milliárd forintot a működtetés  beindítására, és az ezzel kapcsolatos fejlesztések megvalósítására, további 800 millió forintot forgóeszközökre, illetve a távlati fejlesztések elindítására. A kivásárlással mintegy 1000 embert foglalkoztat majd tovább a húsipari cég.

A húsüzem eladását éppen a múlthéten jelentették be. Négymilliárd forintot meghaladó vételárért kelt el a két éve felszámolás alatt lévő Pápai Hús Zrt.; a már harmadszor kiírt  pályázatra egy projektcég, a Pápai Hús Kft. jelentkezett és nyert,  miután a kormány bankgaranciát vállalt a hitel 80 százalékára - mondta akkor Varga Jenő felszámolóbiztos, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az összeg a vételáron túl a további működéshez szükséges forgóeszközök értékét és a fejlesztési hiteleket is magában foglalja - tette hozzá a felszámolóbiztos.
Varga Jenő szerint hozzáértő és felelős tulajdonosi kör kezébe kerül a nagymúltú gyár; a projektcéget a pápai Agroprodukt Zrt., az ugyancsak helyi Víz- és Csatornamű Zrt., a pápai önkormányzat, továbbá a cég dolgozóiból, a menedzsment tagjaiból és a sertéstenyésztőkből alakult társaság hozta létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.