Gáláns VW-ajánlat a dízelbotrány után

Egy kaliforniai bíróság a napokban jóváhagyta az autótulajdonosok és a német VW konszern megállapodását arról, milyen kártalanítás illeti azokat az autótulajdonosokat, akik a VW dízelbotrányban érintett kocsijait vásárolták meg.

Emlékezetes, hogy kiderült: ezeknél a kocsiknál trükközni lehet a károsanyag-kibocsátással, s a járművek sokkal környezetszennyezőbbek, mint a gyár állította. A dízelbotrány legnagyobb nyertesei az amerikai autótulajdonosok:  tízmilliárd dollárnál nagyobb keretből kártalanítják az érintett 482 ezer autóst. A csaló szoftverrel működő kétliteres turbódízelek tulajdonosai ha leadják a járművüket, a cégtől a kocsi piaci értékét húsz százalékkal meghaladó összeget kapják, függetlenül az autó állapotától, futásteljesítményétől.

A Bloomberg szerint rengetegen lesznek, akik autójuk valós értékének dupláját kaphatják kézhez. Aki ennek ellenére ragaszkodik a kocsijához, megvárhatja, míg azt az emissziós normáknak megfelelően – ingyen – átalakítják. A piaci érték 20 százaléka és 2986,73 dollár nekik is jár, kompenzációs csomagjuk minimum 5100 dollár kell hogy legyen.

A VW a tízmilliárd dollár mellé még 2,7 milliárdot fi­zet egy ka­liforniai környezetvédelmi alap­ba, amelyből a járművek környezetvédelmi fejlesztéseit finanszírozzák. További kétmilliárddal a zéróemissziós fejlesztésekhez is hozzá kell járulnia a cégnek. A gáláns ajánlat csak az amerikai vásárlóknak szól. Európában 8,5 millió érintett kocsi fut, a cég az átalakítás ingyenességét kínálja fel.Munkatársunktól

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.