Formálódik a 'Nabucco West'

A Nabuccót tervező cégszövetség a korábbi elképzelésekhez képest egyértelműen a jóval rövidebb "Nabucco West" tervet helyezi előtérbe. Ennek nevében nyújtott be tegnapelőtt pályázatot az azerbajdzsáni Shah Deniz mező gázára.

A Nabucco konzorcium szerdán benyújtotta a „Nabucco West” gázvezeték megépítésre vonatkozó ajánlatát az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorciumnak. A gázvezeték a bolgár-török határtól a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-térségből.

„Meggyőződésünk, hogy versenyképes és mindenre kiterjedő ajánlatot tettünk a Shah Deniz II konzorciumnak. Hiszünk abban, hogy ez az ajánlat egyformán előnyös mind a részvényeseink, mind pedig a gázellátók számára” – mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója.

A „Nabucco West”, a Nabucco eredeti tervéhez képest módosított gázvezeték-koncepció, mely 1300 kilométer hosszan a bolgár-török határtól Baumgartenig érne. A gázvezeték a tervek szerint kezdetben Azerbajdzsánból szállítana gázt, majd a jövőbeli európai gázszállítási igényeknek megfelelően tovább fejleszthető a Kaszpi-térség és a Közel-Kelet irányába - közlik.

A kormányközi megállapodás, a projekttámogatási megállapodások és harmadik felek számára nyújtott kivételek biztosítják a „Nabucco West” stabil jogi kereteit, hasonlóan az eredeti Nabucco változathoz - szögezik le. Ráadásul az Európai Unió területén ugyanazon a nyomvonalon futna a vezeték - teszik hozzá.

Április végén Orbán Viktor kormányfő jelentette be, hogy a Mol elhagyja a projektet. A Mol ezt részben megerősítve közölte, elégedetlen a konzorcium irányításával és immáron nem hajlandó a napi költségeket fedezni.

Ezt követően a - már korábban is bizonytalankodó - másik tagvállalat, a német RWE részéről újfent hallhatóak voltak kétkedő hangok.

Ugyanakkor az irányításnak otthont adó osztrák OMV, illetve az EU illetékesek határozottan kiálltak a fejlesztés előkészületeinek további folytatása mellett.

Lapunk korábban közölt információi szerint a Mol vizsgálja a brit BP-hez köthető, a Nabucco konkurensének tartott, úgyszintén a Shah Deniz-mező gázára alapozó és hasonló nyomvonalon tervezett gázvezetéktervben való részvétel lehetőségeit. A Mol vezetéküzemeltető leányvállalata, az FGSZ jó ideje vizsgálja a projekt keretén belül a honi gáztovábbítási lehetőségeket - tudhattuk meg a BP-től.

A brit cég szakértői 2013-ra várnak végleges döntést a Shah Deniz mező leendő európai gázszállítójáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.