Földre kényszerített drónok

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) késik a pilóta nélküli repülő eszközök, azaz a drónok polgári-kereskedelmi használatát szabályozó rendeletek megalkotásával. Emiatt nemcsak az érintett vállalkozások, de a politikusok is sürgetik a hatóságot, hiszen időben kell lépniük ahhoz, hogy a következő tíz évben – óvatos becslések szerint is – globálisan 90 milliárd dolláros üzletet jelentő iparágban fantáziát látó amerikai cégek a legjobb „felszálló helyeket” és az ezzel járó anyagi előnyöket szerezhessék meg maguknak.

Ennek érdekében a komplett szabályozás kialakításának 2017-re előrejelzett határidejét mindenképpen előbbre kell hozni – szögezte le Frank Lo-Biondo, a képviselőház légügyi albizottságának republikánus elnöke. Meghallgatásán a FAA illetékese, Michael Huerta elmondta, hogy maguk is gyorsítanák a folyamatot, de törvényi felhatalmazásuk hiányában csak egyedi elbírálás alapján tudnak ideiglenes mentesítéseket kiadni, szélesebben vett működési területekre, használati körökre egységes repülési feltételeket nem tudnak megszabni.

Az Amazon kísérleti drónja. Akár 25 kilós csomagokat is házhoz vihet
Az Amazon kísérleti drónja. Akár 25 kilós csomagokat is házhoz vihet

Egyelőre a teljes repülési tilalomból indulnak ki, az alól adnak kivételeket. Ez nyilvánvalóan nincs ínyére annak a 450 vállalatnak, amelyek már beadták mentességi kérelmüket a FAA-hoz. Ha azonos körben tevékenykedő vállalatok számára szabványfeltételeket írhatnának elő, lényegesen egyszerűbb lenne a dolguk az elbíráláskor – érzékeltette gondjaikat Huerta. Így viszont kilenc hónaptól a legrosszabb esetben három évig is eltarthat, mire a szabályozás mindenre kiterjedően elkészül.

Addig viszont vontatott marad az egyéni elbírálás folyamata. Eddig 28 cég, illetve hatóság kapott mentességet drónjai számára. Hosszas várakozás után a hét végén megkapta a tesztengedélyt az online csomagküldő szolgáltatásáról ismert Amazon, amely elsőként mutatta be tavaly, miként képzeli el a drónos csomagkézbesítést. A megrendelők ajtajánál leszálló drónflotta üzembe állítása azonban várat magára. Érdekesség, hogy amíg az Amazon csak most kapta meg a zöld jelzést, legnagyobb riválisa, az Amerikában is egyre aktívabb kínai Alibaba odahaza már régóta kísérletezhet a drónjaival, komoly lépéselőnyre szert téve ezzel.

A hatóság azért nem tétlenkedik, február közepén tette közzé a drónhasználat tervezett alapelveit, amelyekhez két hónapos véleményezési időt adtak az érintetteknek. A kereskedelmi használatot csak nappal engedélyeznék, akadálymentes repülési útvonalon és magasságkorlátozással. A drónozáshoz hatósági működési engedély is kell. Az FAA a drónok földfelszínről történő szemmel követését is előírhatja. A szállítható csomagok tömege nem haladhatja meg a 25 kilogrammot – sorolja a Reuters. A drónok beazonosíthatóak lesznek, messziről is kivehető nyilvántartási számot kapnak.

Ezek azonban csak az alapvető műszaki feltételek, mivel a biztonsági rendszabályok betartása, a tulajdonjog, a magánélethez való jog védelme további szigorításokat indokol majd. A drónok legfőbb felhasználási köre azonban nem a kereskedelem lesz, hanem a megfigyelés, a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó légi adatgyűjtés, a mezőgazdasági hasznosítás, a haszonnövények állapotának nyomon követése. Az ingatlanberuházásoknál, a műszaki létesítmények építésénél, térképezésnél hatalmas segítséget jelentenek a mérnökök számára a drónok. Majd ha engedik őket felszállni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.