Foglyul ejtett magyar bank miatt nőhet az államadósság

Nyilvánosságra hozták az európai és a magyar statisztikai hivatal levelezését, ami alátámasztja azokat a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a 2013-2014-ben elért államadósság-csökkentés csak papíron létezik.

Az Eurostat és a KSH levelezéséből - melyet a Portfolio.hu szemlézett - kiderül, hogy Brüsszel nem fogadja el azt a magyar érvelést, miszerint az Eximbank nem is állami, hanem  független, piaci szolgáltatást nyújtó pénzügyi vállalkozás, ezért nem kell az államháztartási körön belülre elszámolni.

Az Eurostat egyértelművé tette, hogy az Eximbank 100 százalékban az állam irányítása alatt áll, ezért rá is vonatkoznak az uniós szabályok: a pénzintézet így a "foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás" kategóriájába eshet, tehát az államháztartáshoz kell számolni. Mint írták, az Eximbank nem gyűjt betétet, így nem sorolható a pénzügyi szektorba. Ráadásul a pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények nem feltétlenül minősülnek piaci szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vita tétje a magyar államadósság alakulása. Ha az Eximbankot az államháztartáshoz kell számolni, akkor a 2013-2014-ben (papíron) elért teljes államadósság-csökkentés eltűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.