Megint kísért az adósság

Hivatalosan is vitában áll a Központi Statisztikai Hivatal és az unió statisztikai hivatala, az Eurostat a tekintetben, hogy az állami tulajdonú és a kormánypárt barátait előszeretettel hitelező Eximbankot a magyar államháztartás részeként kell-e kezelni vagy sem. A vita tényét a ­Portfolio.hu-nak az Eurostat megerősítette, de azt érdemben nem kommentálta, mert a kérdés nem dőlt el.

A kérdés messze nem adminisztratív, mivel az állami, a külgazdasági tárca által felügyelt bankot egy viszonylag új jogszabály miatt „foglyul ejtett pénzügyi intézménynek tekintik”, azaz olyannak, amely látszólag önálló, gyakorlatilag az állam része. Ezért hivatalosan azt javasolták a KSH-nak, hogy számolja az Eximbankot is hozzá az államháztartáshoz. De ezzel nőne az államadósság, hogy mennyivel, az attól függ, pontosan mit is kellene az államháztartáshoz számolni.

Ez lehet a bank mérlegfőösszege. Lehetőség még az összes kötelezettsége, tehát  a mérlegfőösszeg a saját tőke nélkül, esetleg a kötelezettségállomány bizonyos elemei. A legvalószínűbb a Portfolio.hu szerint a második opció, ez 2014-ben 572 milliárd forint volt, vagyis a GDP 1,78 százaléka. Ez pedig lenullázná az adott évi államadósság-csökkenést. Ha a bank teljes forrásállománya bekerülne az államadósságba, akkor az egész 2013–14-es adósságcsökkentés eltűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.