Lázár rokonai 750 millióért vásároltak földet

Egymás után buknak le a Fidesz vezető politikusai a földárveréseken. L. Simon László családja után most Lázár János rokonairól derült ki, hogy az állami földek elkótyavetyélése során kedvezett nekik a szerencse. Mészáros Lőrincnek azonban a nyomába se léphetnek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter rokonsága volt a legnagyobb nyertese az állami földárveréseknek Csongrád megyében – írja a Blikk. A lap szerint 753 millió forintért összesen 505 hektár állami föld került a Lázár-család kezébe. És minderre „bankkölcsönt” is kapnak.

Lázár János 37,6 millióért, a nagybátyja és üzlettársa, Gyapjas Károly pedig 180 millióért licitált sikeresen földekre Hódmezővásárhelyen és Makón. De nem csak nekik volt „malacuk”. A miniszter unokatestvére és annak hozzátartozója ugyanis 376 hektárnyi földet vitt el több mint félmilliárdért. Gyapjas Károly lánya, Gyapjas Mária a Hódmezővásárhely melletti Óföldeákon 141 hektárt szerzett meg, a vele egy háztartásban élő Légrádi József pedig Makón, Hódmezővásárhelyen, Óföldeákon és Földeákon jutott összesen 234 hektáros birtokokhoz.

A családi „földbizniszhez” nagyon együtt álltak a csillagok, a vastagodó rokonságnak még az is összejött, hogy egymás szomszédai lehettek. Makón Gyapjas Károly 115 hektáros szántója szomszédos Légrádi József százhektáros birtokával. Így a nemzeti gazdák itt együttesen 215 hektáros összefüggő területre tették rá a kezüket.

Lázár János rokonai sokat nyertek
Veres Viktor / Népszabadság

Mindez teljesen rendben van. Legalábbis a Miniszterelnökség szerint, ahol írásba adták: „Mint ahogy Lázár János miniszter úr korábban már a sajtó nyilvánossága előtt elmondta, rokonai, akik évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek, nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez. Az ár kifizetéséhez miniszter úr rokonai banki kölcsönt fognak felvenni.”

A Lázár család sikere nem példa nélküli. Fideszes berkekben semmiképp. Az állami földek megszerzésében például a kifejezetten jobban teljesítők sorában lehet említeni L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár szűkebb pátriáját. A földeken szokásos kemény munkát bizonyára személyes tapasztalatai alapján töviről-hegyire ismerő politikus fitneszedzőként dolgozó felesége, decemberen verte ki a biztosítékot a Fejér megyei Nadapon. Ahol, feltehetően kimagasló üzleti érzékének köszönhetően, Vass Eszter potom 21 millió forintért mindjárt 34 hektár, Natura 2000-es besorolású földterületet szerzett.

Hitvese üzleti sikereiért L. Simon László egy miniszterelnöki gratulációt már besöpörhetett a Parlamentben. És a szerény Fejér-megyei politikus talán beérné ezzel is, ám elképzelhető, hogy ha Orbán Viktor hírét veszi a család újabb földvásárlásainak, még egy magasabb állami kitüntetés is kijár majd. Hiszen a nadapi 34 hektár után Gárdonyban 198 hektárt, Seregélyesen 36 hektárt szereztek. És mert szerencsecsillaguk nagyon ragyogott, a családi birtokhoz hozzácsaptak még tíz hektárt Nadapon. Így a politikus és felesége 278 hektár állami földön állhat az eke szarva mögé a Velencei-tó szomszédságában. Ehhez már csak a beígért, mindennel együtt 281 millió forintot kell leperkálniuk.

L. Simonékhoz képest is nagypályásnak számít Mészáros Lőrinc. Orbán Viktor polgármester-vállalkozó barátja a gázkazánszereléstől, a kikötő-, illetve vasútépítésen át labdarúgó-stadion üzemeltetésig minden területen sikerrel mérette meg magát, és a földüzletben is bizonyított. Családtagjaival szövetkezve összesen 1391 hektár állami földre licitált eredményesen.

Mészáros Lőrinc (középen) korábban azzal érvelt: az nem bűn, ha valaki rokon
Kovács Klára / Népszabadság

Mindezt úgy, hogy Mészáros Lőrinc száz hektárral valójában túlnyerte magát. A felcsúti polgármester személyesen mintegy 400 hektár földet vásárolhat 506 millió forintért, noha a törvény szerint magánszemélynek legfeljebb 300 hektárja lehet. Ami akár azt is jelentheti, hogy a nem legális többletet végül nem írják a nevére.

A család azonban így sem lesz földönfutó. A nagygazda testvére, Mészáros János 207, felesége, Beatrix 296, Ágnes lánya 209, Beatrix lánya 276 hektár állami földet mondhat a magáénak. Közös birtokuk így érte el az 1391 hektáros mértet, amire nem kevesebb, mint 1941 millió forintért tettek szert.

Orbán Viktor rokonságának teljesítménye messze elmarad az igazi favoritokétól. Még akkor is, ha a miniszterelnök veje, Tiborcz István 300 hektár földet vásárolt 330 millió forintért. És a mérleget az sem billenti át, hogy István testvére, Tiborcz Eszter Zsuzsanna a Fejér megyei Mányon 167 millió forintért 166,181 hektár földet vett meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.