Fideszes képviselő lobbizhat a megújuló energiát termelőkért

Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára nyolc iparági lobbiszervezettel stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Az energetika területéről kiválasztott, eddig kevéssé ismert Megújuló Energia Platform elnöke Glattfelder Béla, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Nyolc szakmai szervezet képviselőjével stratégiai partnerségi megállapodásokat kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nevében Fónagy János parlamenti államtitkár - közölte a tárca. A minisztérium a stratégiai partnereket közvetlenül bevonja az ágazati jogszabályok előkészítésébe - írják. A kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezetek véleményének kikérésével és beépítésével jó minőségű, az életviszonyoknak megfelelő szabályozások alkothatók meg.

A fejlesztési minisztérium egy-másfél éves előkészítés után első körben a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségével, a Logisztikai Egyeztető Fórummal, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestületével, a Magyar Gasztronómiai Szövetséggel, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével, a Magyar Mérnöki Kamarával, a Magyar Útügyi Társasággal és a Megújuló Energia Platformmal kötött megállapodást. A stratégiai partnerek köre a jövőben tovább bővülhet - közlik.

A megállapodások célja, hogy a szakmai, társadalmi szervezetek szerteágazó tapasztalatainak figyelembevételével közérthető, hatékonyan alkalmazható előírások születhessenek a gazdasági élet szabályozása során. A minisztérium a meghatározott tárgykörökben készült tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnernek. Az együttműködő szervezetek maguk is javaslatot tehetnek jogszabályok elkészítésére.

A véleményezésre megkapott anyagok közül kiválaszthatják azokat, amelyekről közvetlen egyeztetést kérnek. A stratégiai partnereknek törekedniük kell arra, hogy az adott jogterülettel foglalkozó más szervezetek észrevételeit összegyűjtsék és a minisztériumnak átadják. Fónagy János a közlemény szerint elmondta, a fejlesztési tárca a távlatosan tervező gazdasági szereplőkkel keresi az együttműködést.

A lapunk által megkérdezett energetikai szakértők szerint az iparág területén egyedüli "udvari lobbistává" felkent Megújuló Energia Platform nem sorolható a témában legismertebb lobbiszervezetek közé. Saját honlapra mi nem leltünk, így a gyér híradásokból tudhatjuk, hogy 2011 végén alakult meg az egyesületi törvény szerint Magyar Megújuló Energia Platform néven. (Későbbi hírek már Nemzeti Megújuló Energia Platformként említik.) A szervezet elnöke Glattfelder Béla, aki 1988 óta a Fidesz színeiben politizál, 2004 óta a jelenlegi magyar kormánypárt képviseletében az Európa Parlament néppárti frakcióját erősíti.

A platform tagjai ugyanakkor egytől egyig jól ismert energetikai szervezetek. Ilyen például a Magyar Biogáz Egyesület, a Magyar Biomassza Szövetség, a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, a Magyar Geotermális Egyesület, a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a Magyar Szolár Szövetség, a Magyar Szélenergia Társaság, a Magyar Termálenergia Társaság, a MANAP Iparági Egyesület és a Regionális Energiagazdasági Kutatóintézet.

A ritkán megnyilatkozó platform eddig elsősorban EU-s ügyekben vétette észre magát. Tavaly bírálta az EU-t, mondván, az Európai Bizottság késlekedése miatt csúsznak a magyarországi megújulóenergiás fejlesztések. Idén viszont támogatásukról biztosították az elektromos autók elterjesztése mellett síkra szálló Európai Bizottságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.