Fenyegetőzik az Andy Vajna-hitellel hírbe hozott állami bank

Az állami MKB Bank feljelentéssel fenyegeti azokat a médiumokat, amelyek általa banktitoknak vélt eseményekről szót merészelnek ejteni. A legutóbbi hírek épp az Andy Vajnának TV2-vásárlásra tolt állítólagos milliárdjaikról szóltak.

Az MKB Bank nem tolerálhatja tovább, hogy a médiában egyre gyakrabban jelennek meg olyan írások, beszámolók és hírek, amelyek nyilvánvalóan banktitkot sértenek, ezért a jövőben minden ilyen esetben azonnal feljelentést tesz, és erre fogja buzdítani a Magyar Bankszövetségen keresztül az összes magyarországi pénzügyi szolgáltatót - közölte a kereskedelmi bank szerdán az MTI-vel.

Noha az MTI nem említi, az állami hitelintézetről az utóbbi idők során főként a tárgyban jelentek meg híradások, hogy állítólag jelentős hitelt nyújt Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségének a TV2 megvásárlására.

A bank kapcsolatba lép az újságírókat, a laptulajdonosokat és a tartalomszolgáltatókat tömörítő szervezetekkel és érdekképviseletekkel annak érdekében, hogy közösen találják meg azt a megoldást, ami egyaránt szolgálja a szabad és felelős tájékoztatás, valamint a banktitok védelmének szempontjait - írják.

Az MKB közleményében kifejtette, a banktitok megsértésével gyakran nem csupán az ügyfelek törvényileg védett jogain esik csorba, de az érintett pénzintézetek, illetve a hírbe hozott ügyfelek üzletei érdekei is sérülnek. Még abban az esetben is, sőt akkor a leginkább, amikor a banktitok megsértése hamis tájékoztatással párosul - írták.

Hiteltelen történet

A lapunk által megkérdezett jogi szakértők szerint önmagát járatja le az állami hitelintézet, ha feljelentéssel fenyegeti a szerinte banktitoknak minősülő eseményekről - például hitelkihelyezésekről - beszámoló médiumokat. A banktitok ugyanis meglátásuk szerint kizárólag a bankot köti. A hitel valószínű tényére, esetleg további lényeges körülményeire vonatkozó információt közérdekből közlő médiumot bizonyosan nem, ha az értesülés a jogszabályok betartása mellett jutott a birtokába. Így akár egy hitelt érdemlő banki ügyintéző is elkottyinthatja azt az újságíró számára (ez esetben legfeljebb az ügyintéző keveredhet jogszabálysértés gyanújába). A banktitok alapesetben még a hitelfelvevőt se köti. Legfeljebb, ha a szerződés erről külön rendelkezik, esetleg üzleti titkot sérthet - feltéve, ha erről szóló nyilatkozatát névvel vállalja - fogalmaztak jogi forrásaink.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.