Félszázalékos GDP-növekedés az OECD-tagállamoknál

Erősen eltérő ütemben növekedtek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezető tagállamai – derül ki az első negyedéves adatokból. A 34 fejlett ország – köztük hazánk – GDP-je átlagosan 0,5 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest, megismételve az előző periódus teljesítményét.

A fejlett országok összesített GDP-je 2,5 százalékkal nőtt 2010 első negyedévéhez viszonyítva, míg 2010 záró negyedévében a hasonló, éves szintű mutató még 2,8 százalékos volt – közölte a szervezet. A hét vezető gazdasági hatalom közül ebben a versengésben Németország áll az élen 4,8 százalékos éves növekedéssel, míg Japán helyzete a legrosszabb, a szigetország GDP-je nem utolsó sorban a márciusi természeti katasztrófa nyomán 0,7 százalékkal volt kevesebb, mint a 2010 első hónapjában mért.

Az első negyedév 0,5 százalékos növekedését lebontva kiderül, hogy az euróövezet átlag feletti, 0,8 százalékos pluszt produkált, szemben az előző negyedév 0,3 százalékos többletteljesítményével. Az Európai Unió egészét szintén a 0,8 százalékos mutató jellemzi, a megelőző negyedévben viszont még csak 0,2 százalékos volt a plusz.

A pálmát a németek vitték el, 1,5 százalékos negyedéves előrelépéssel, a franciák 1 százalékukkal javítottak az átlagon, míg a 2010 záró három hónapjában 0,5 százalékos lassuló brit gazdaság most ugyanekkora pluszt produkált.

Az Európán kívüli országok közül Kanada 0,8-ról 1 százalékra gyorsult, az Egyesült Államok viszont 0,8-ról 0,4 százalékra lassult. Japánban az év végi 0,9 százalékos teljesítménycsökkenést most egy 0,8 százalékos követte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.