Felpörgetnék a stabilitási mosodát

Durva, talán soha vissza nem térő alkalmat hirdetett a pénzmosásra a kormány: a stabilitás megtakarítási számlára úgy lehet külföldi eredetű pénzt utalni, hogy akár egynapi tartás után is fel lehet szabadítani a vagyont elfogadható adómérték mellett.

Ehhez a jelenlegi szabályok szerint 32 százalék adót kell fizetni, a módosított verzió szerint azonban csak húszat. Ha a számlatulajdonos türelmes, és képes várni egy évet, akkor a fizetendő adó csak tíz százalék. Az ajánlat időszakos: csak a 2016 júliusáig megérkezett pénzek esetében lesz lehetőség a kedvezményes pénzfelvételre. Azt követően visszaáll a hatályos szabályozás.

Varga Mihály befektetésre biztat
Varga Mihály befektetésre biztat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szabályt már a hetekkel ezelőtt benyújtott költségvetést megalapozó törvényben felpuhította volna a kormány: egyéves tartás után mindössze tíz százalék adó megfizetése mellett nyílt volna lehetőség az elsétálásra. A hatályos szabályok szerint legalább öt évig kell állampapírban tartani a hazahozott pénzt ahhoz, hogy az adómentesen felvehető legyen.

Ha három éven belül venné fel valaki a pénzét, akkor a normál adófizetési kötelezettség dupláját – 32 százalékot –, ha három és négy év közötti tartás után, akkor az adófizetési kötelezettségnek megfelelő összeget, 16 százalékot kell fizetni. Ha négy év öt év közötti ideig tartja a számlán a pénzt, akkor a normál adófizetési kötelezettség felével egyezik meg a fizetnivaló, ami nyolc százalék, ezen túl adómentes az ügylet.

A Blochamps Capital adatai szerint ez már tavaly év végére sem volt annyira vonzó, hogy feltétlenül idehordják a pénzüket a magyarok. Tavaly a bevezető első negyedév után megugrott a számlanyitási kedv és mintegy 13 milliárd forint érkezett 215 számlára – minden utaláshoz külön számlát kell nyitni.

Azóta azonban az elhelyezett összegek folyamatosan csökkentek: 10,25 majd 8,5 milliárd volt tavaly szeptember és december végén, s az idén az első negyedévben már csak 7,1milliárd forint értékben jöttek haza pénzek. A tanácsadó várakozásai szerint ez a tendencia folytatódik az idén is.

A csökkenés hátterében valószínűleg nem az áll, hogy elfogyóban van a külföldre menekített, adott esetben kétes eredetű vagyon, s már nincs mit hazahozni – mindösszesen az első negyedév végéig 45 milliárd forint került a stabilitás-mosógépekbe. Az alapkamat mélybe zuhanása miatt az állampapírok kamata is lecsökkent – s ez a trend még biztosan kitart egy ideig. Ez azt jelenti, hogy öt évre egészen gyér hozamra kellene betenni a pénzt annak érdekében, hogy a mosodai számla adómentes legyen, ami nem biztos, hogy már megéri.

Vagyis tulajdonképp felfogható lenne a módosítás egyfajta versenyképességet javító intézkedésnek is, elvégre a kormány azt tűzte zászlajára, hogy az államot a lakosság és ne a befektetővállalatok finanszírozzák: vagyis a lakosság vegyen állampapírt.

Ez egyébként is a legbiztonságosabb megtakarítás – Varga Mihály is ezzel nyugtatta a lakosságot a brókerbotrányok kitörését követően. A hétköznapi lakossági megtakarítások mellett így a stabilitás megtakarítási számla is egyfajta hazafias tetté nemesedhetne. Ennek a szimpla befektetőösztönző célzatát ugyanakkor némiképp felülírja, hogy az ajánlat csak korlátozott ideig él, s 2016 júliusától ismét az ötéves tartási kötelezettség vagy a büntetőadó jön vissza. A jövő évi adatok mindazonáltal megmutatják majd, hány rejtélyes megtakarítónak sürgős ennyire a vagyona átmosása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.