Félnek a tejesek, hogy nem nekik jut a pénz

Nem boldogok a magyar tejtermelő gazdák az Európai Bizottság csomagjától, amelyet a tejágazat megsegítésére fogadott el. Ennek legfontosabb eleme egy 500 millió eurós támogatási keretösszeg, ám egyelőre nem tudni, ezt milyen feltételek alapján osztják szét a közösség tejtermelői között. Ezzel kapcsolatosak az általunk megkérdezett ágazati szereplők félelmei is. Magyarország súlya az unió tejtermelésében alig egy százalék.

Ha a megszavazott összegnek ez lesz az elosztási elve, akkor az azt jelentené – 314 forintos euróárfolyammal kalkulálva –, hogy a magyar gazdák kilogrammonként alig egyforintos támogatást kapnának az uniótól, ami semmire sem elég. Ahhoz, hogy a szubvenció érdemi segítséget jelentsen, legalább akkora mértékűnek kellene lennie, hogy a gazdák legalább a saját költségeiket visszakapják. Jelenleg azonban a nyers tej kilogrammonkénti átvételi ára 75 forint közelében mozog, míg az önköltségi szint 95–100 forint között ingadozik. A hazai, nemzeti támogatás ugyan még hozzájön az említett 75 forintos átvételi árhoz, ám még így is kilogrammonként mintegy 10 forint hiányzik. Ezt kellene pótolnia az uniónak.

Hat éve így tiltakoztak a tejtermelők. A problémák ugyanazok
Hat éve így tiltakoztak a tejtermelők. A problémák ugyanazok
Árvai Károly / Reuters

A honi szaktárcának azt kellene elérnie, hogy a szétosztás az alapján történjen meg, melyik országban mekkora károkat – azaz árbevétel-kiesést – okozott az uniós mezőgazdasági termékek bevitelével szemben bevezetett orosz embargó és a termelési kvótarendszer felszámolása. Erre nem sok idejük van, mert a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatója szerint az Európai Bizottság még a hét folyamán kidolgozza a részletszabályokat, amelyeket a mezőgazdasági miniszterek szeptember 15-én vitatnak majd meg a luxemburgi informális tanácsülésen.

Ha a magyar termelők számára kedvező verzió valósulna meg, az is csak félsiker lenne – folytatta egyik forrásunk. A tej magas áfaszintjének, s ebből fakadóan az áfacsalt termékek nagy arányának kérdése nem oldódna meg. Ezzel valamit kezdeni kell. Ágazati szervezetek azt kezdeményezték a kormánynál, hogy legalább a folyó tej kerüljön az 5 százalékos áfakulcs alá.

Nem függ össze az uniós támogatási csomaggal, de a szakma szerint muszáj új piacokat keresni. Erre most a legnagyobb esély délkelet felé mutatkozik, így a magyar késztermékek exportját a bolgár és a román piacon kell megpróbálni. Így valamivel enyhíthető lenne a hazai piacon tapasztalható válságos állapot. Persze érdemi változáshoz az is kellene, hogy többi között a hatalmas holland és francia tejporkészleteknek az unión kívül piacot találjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.