Fellegi: koncentrált erőforrások, egységes vagyongazdálkodás

Az erőforrások koncentrálását, az egységes vagyongazdálkodást és a fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását emelte ki a nemzeti fejlesztési minisztérium feladatai közül a tárca élére kijelölt Fellegi Tamás az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában tartott meghallgatásán kedden.

Az állami vagyonnal való gazdálkodásban az egyszemélyi felelősséget, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot említette elsődleges szempontként a leendő miniszter.

A bizottsági ülésen 18 igen, hat nem és egy tartózkodással támogatták Fellegi Tamás kinevezését nemzeti fejlesztési miniszterré.

A fejlesztési tárca várományosa szerint a közszolgáltatásban nem a profitmaximalizálás az elsődleges szempont. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta: felülvizsgálják a közszolgáltatási szerződéseket, hogy csökkentsék a lakosság terheit. Hangsúlyozta, hogy a jogállami keretek között vizsgálják felül ezeket a szerződéseket - erről az egyeztetéseket már megkezdték.

Fellegei Tamás leszögezte, hogy a nemzeti energetikai vagyon védett, így privatizációja kizárt.

Kifejtette: az új kormány biztosítja a fejlesztési forrásokat azokhoz a pályázatokhoz, amelyekre már beadták az ajánlatokat, vagy már megtörtént az elbírálásuk is, de felülvizsgálja az egyedi kormánydöntéssel kiemelt beruházásnak minősített projektek támogatását.

A digitális közmű projekt pénzügyi és műszaki kostrukciója egyaránt a felülvizsgálandó ügyek közé tartozik - jelentette be kérdésre válaszolva a költségvetési és számvevőszéki bizottság előtt. Mint mondta: a projekt jelenlegi koncepcióját nem engedik tovább. Ilyen nagysagrendu beruhazast ugyanis csak akkor szabad megvalositani ha van mellette tiszta és strategiai elkepzeles.

A szélessávu infrastruktura-fejlesztési elképzelésük megvan - a fejlesztési tárca várományosa szerint azonban a teljes kormányzati informatikai rendszert át kell vizsgálni és egy kézbe kell összpontosítani.Fellegi: az MFB-nél az állami vagyon elkülönül a hitelintézeti tevékenységtől

A miniszterjelölt szerint a Magyar Fejlesztési bank (MFB) nem hivatkozhat banktitokra a hozzá kerülő 32 állami tulajdonú céggel kapcsolatban. Ellenzéki képviselők kérdéseire azt válaszolta, elkülönül az állami vagyonnal és a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos titoktartási kötelezettség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.