Erősít az olajlobbi

Már az olajiparra vonatkozó jogszabályok megszületése előtt szorgalmazná a szakmai egyeztetéseket Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) január elsejével kinevezett új főtitkára. A vegyészmérnök végzettségű szakember a hazai olajipar érdekeinek markánsabb képviseletét ígéri a magyar és a brüsszeli törvényhozás folyosóin. Szerinte az iparág képes olyan szakmai vélemények, érvek felsorakoztatására, ami segítheti a törvényhozók munkáját is.

Az új főtitkár, akinek a tagvállalatok egyhangúlag szavaztak bizalmat és egyedül jelölték a posztra kiírt pályázaton, nem tervez jelentős módosításokat a munkastílusban. A rendszerváltás előtt egyébként rövid ideig vegyipari területen vett részt erőművek tervezésében, majd a Mineralimpexnél helyezkedett el. 1993-ban az akkor stratégiai kőolajkészletek létrehozásáért felelős Kőolaj- és Kőolajtermék-Készletező Szövetséghez került, amely ma már Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) néven a biztonsági gáztartalékokért is felel. Az itt eltöltött húsz év után az MSZKSZ tulajdonában lévő Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (Ámei) Zrt. vezérigazgató-helyettese volt, és ez után vállalta el a MÁSZ főtitkári posztját.

A korábbi elnök, Tóth József – aki számos tisztsége mellett korábban a Mineralimpex irányítójaként és a Mol elnöki főtanácsadójaként is tevékenykedett – nemzetközi elfoglaltságai miatt a posztot tavaly adta át az egykor szintén a Mineralimpexnél dolgozó Fasimon Sándornak, a Mol magyarországi ügyvezetőjének.

Miniszteri jelölt

Tavaly év végén Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jelöltjeként a hazai olaj- és gázkészletezést végző Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség igazgatótanácsába az állami vagyonkezelőt irányító Szivek Norbert is bekerült. Új tag az állami MVM Magyar Villamos Művek vezetői posztját tavaly óta betöltő Csiba Péter és a központi hazai gázvezetékeket kezelő, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító igazgatóságát, illetve a központi hazai villanyvezetékeket kezelő, MVM-tulajdonú Mavir felügyelőbizottságát irányító Zsuga János. Az Ámei új vezérigazgatója január elseje óta Thernesz Artúr, aki szintén Mol-kötelékből érkezett.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.