Eredményes évet zárt a takarékszövetkezeti szektor

Üzletileg sikeres volt a takarékszövetkezeti szektor számára a tavalyi év; a szövetkezeti hitelintézeti integráció történetében első, az összes szövetkezeti hitelintézet üzleti adatait tartalmazó beszámoló szerint az integráció konszolidált adózás előtti eredménye 3,3 milliárd forintot tett ki, az aktívabb üzleti tevékenység és a szigorú költséggazdálkodás eredményeképpen - közölte a Takarékbank csütörtökön.
A 2015-ös beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézeti csoport mérlegfőösszege 2398 milliárd forintra emelkedett a csatlakozó FHB csoport állományi tételeinek bevonása miatt, amivel az integráció a magyarországi bankszektor egyik legnagyobb szereplőjévé vált.

A közleményben kiemelik, az informatikai fejlesztések eredményeképpen 2015 februárjától már minden takaréknál, összesen 1118 fiókban elérhetők a korszerű befektetési szolgáltatások - állampapírok és befektetési jegyek -, ezzel Magyarország legnagyobb értékpapír-forgalmazói hálózata jött létre. Az integráció tagjai által vezetett értékpapírszámlák száma megháromszorozódott, a lakosságnak és a vállalkozói ügyfélkörnek értékesített befektetésijegy-állomány piaci értéken több mint 25 millárd forinttal nőtt, míg az állampapír-állomány több mint 130 milliárd forintos bővülést ért el névértéken.

A takarékok az új hitelek folyósítása területén növelni tudták piaci részesedésüket tavaly. Az új lakossági hitelfolyósítások volumene csaknem 50 százalékkal nőtt a 2014. évihez képest, a többi között azért, mert a szövetkezeti hitelintézeti szektor aktívan részt vett a devizahitelek kiváltásában, amelyben a takarékok piaci részesedése meghaladta a 30 százalékot.

Kiderült az is, hogy a következő időszakban kiemelt figyelmet kap a kkv szektor kiszolgálása különféle pénzügyi eszközökkel: elsősorban az MFB Pontokon elérhető visszatérítendő uniós források és egyéb hitelprogramok közvetítése az egyéni és társas vállalkozások számára, valamint a refinanszírozott és támogatott konstrukciók további értékesítése.

A lakossági szegmensben a takarékok a jelzáloghitelek dinamikus értékesítésére, valamint a csok és a kapcsolódó hitelek iránti növekvő lakossági igény kiszolgálására koncentrálnak. A megtakarítások területén a befektetési szolgáltatások iránti kereslet további élénkülése várható, ennek megfelelően elsősorban a befektetési jegyek, a kombinált betéti termékek, illetve az állampapírok értékesítése áll az idei év középpontjában - közölte a Takarékbank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.