Pénzesővel nyitnak az MFB Pontok

Felavatták az első MFB Pontot tegnap Kecskeméten. Az uniós forrásközvetítésre szolgáló hálózat első körben a Takarékbank Zrt., a B3 Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az FHB Zrt. huszonhat megyeszékhelyi fiókjában kezdte meg működését megkülönböztetett egységként, önálló arculattal. Év végére már 442 ilyen pont működhet.

A kecskeméti MFB Pont avatásán Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a hálózattal egy Európában egyedülálló intézményrendszert hoznak létre, amely a több százmilliárd forint visszatérítendő uniós támogatás stabil, átlátható és mindenki számára hozzáférhető kihelyezését teszi lehetővé, illetve az ország minden településén hozzáférhetővé.

Év végig várhatóan 442 MFB Pont áll szolgálatba, a teljes hálózat a tervek szerint 650 bankfiókban lesz jelen. Az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek kihelyezésére szolgáló MFB Pontok hálózatát nem véletlenül fejlesztik ilyen ütemben, hiszen mint azt Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, 2014–2020 között minden eddiginél több, 12 ezer milliárd forintot meghaladó uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére. Ennek 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre szánja, a magyar vállalkozásoknak a multikkal és külföldi versenytársakkal szembeni védelme érdekében, megerősítve exportpiaci versenyképességüket.

Kedden megnyitották az első MFB Pontot
Veres Viktor / Népszabadság

Idén 4-4 hitel- és kockázatitőke-, 9 kombinált termék, valamint 2 garanciaprogram meghirdetése várható. A GINOP ebben a hét évben 2500 milliárd forinttal gazdálkodhat, ebből 1500-1600 milliárd forint a vissza nem térítendő rész. A visszatérítendő források zömét ugyanakkor minél gyorsabban és átláthatóbban, előreláthatólag 2017 közepéig kihelyezik.

A kecskeméti Fókusz Takarékszövetkezet elnöke-ügyvezetője, Sebestyén István első termékről szólva rámutatott: a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitel legfeljebb 15 éves futamidővel, minimum 1, maximum 600 millió forint összegben, legalább 10 százalékos önerővel vehető igénybe. A hitelhez egyéves rendelkezésre tartást és a tőketörlesztésnél egyéves türelmi időt is biztosít az MFB.

Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott: a megyeszékhelyeken most megnyílt első 26 MFB Pont után több mint 150 nyílik a 10 ezer lakosúnál népesebb, míg több mint 250 pont a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken. Az értékesítési hálózatot működtető konzorcium tagjai, a Takarékbank Zrt. a B3 Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az FHB Zrt összességében több mint 1600 fiókból álló hálózatot üzemeltet országszerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.