Ennyit fizetünk jövőre!

Nincs luxusáfa a kormány terveiben, de a hús ára is marad ott, ahol volt. Ez még változhat, de a kabinet benyújtja adóterveit. A nagycsaládosok nagyon jól járnak.

Teljes bruttó bérüket nettóban megkaphatják a nagycsaládosok – ez a jövő évi adóváltozások egyik legtöbbet hangsúlyozott elemének a lényege. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ma nyújtja be az adóváltozások tervezetét a parlamentnek, a kommunikációs hadjárat már meg is kezdődött.

Selcmeczi Gaberiella, a Fidesz szóvivője, Rogán Antal frakcióvezető után Giró-Szász András kormányszóvivő is gyorsan bejelentette, amit már tudtunk: jövőre már az egyéni járulékokból is levonhatják a munkáltatók a családi adókedvezmény összegét, ha az nagyobb volna, mint a befizetendő szja.

A rezsicsökkentés éve mellett ezért a jövő év a kiskeresetűek adócsökkentésének éve is lesz a kormány és pártja szerint – ám ez csak részben igaz. A legjobban ugyanis az átlagosan kereső nagycsaládosok járnak – náluk akár 50 ezer forinttal is emelkedhet a havi jövedelem – míg a nagyon jól keresők továbbra is megkapják azt, amit eddig.

Kiszámolni azt, hogy ki jár jobban jövőre, elég könnyű. Ma az egygyermekesek 62 500 forint bruttó felett már fizetnek adót, a kétgyermekesek esetén 125 ezer forint a határ, míg a háromgyermekeseknél 618 750 forint – vagyis leginkább a nagycsaládosok azok, akik ma nem tudják érvényesíteni teljes mértékben a kedvezményt, tehát jól járnak majd az új szabályokkal.

Az egygyermekesek esetében jövőre az új szabályok alkalmazásával 30 ezer forint fölött már lesznek levonások (62 500 forintos bruttó felett nincs változás az adóban), kétgyermekeseknél a 60 ezer a nullás határ, és 125 ezer forintos jövedelemig van valamennyi plusz. Háromgyermekesek esetén viszont 300 ezer forintos bruttó jövedelemig nem lesz semmilyen levonás, megkapják a bruttót úgy, ahogy van. (Négy gyermekeseknél 400 ezerig, öt gyermekeseknél pedig 500 ezerig és így tovább). A háromgyermekesek 620 ezer forint feletti jövedelem esetén nem éreznek majd semmi változást – 300 és 618 750 között pedig azért még mindig jobban járnak majd valamennyivel.

Most már az is kiderült, hogy nem lesz – legalábbis a mai kormánytervben biztosan nem – luxusáfa. Rogán Antal a Kossuth Rádióban erősítette meg korábbi információnkat, amikor péntek reggel azt mondta: a kormány nem tervez új adót (márpedig a luxusáfa az lett volna). A javaslat persze megvan, a szőrmékre, az ékszerekre, parfümökre és egyes autókra lehetne kivetni 8 százalékos extraadót a kereskedőnél – ez megfelel az uniós kritériumoknak is. A probléma vele, hogy alig hoz bevételt, miközben külföldi vásárlásra is csábít, hiszen az így – az Orbán Viktor eredeti terveinek megfelelően – 35 százalékosra emelt adóteherrel megfejelt termékek akár 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a határokon túl.

Az még elképzelhető, hogy valamelyik képviselő úgy gondolja majd, mégiscsak szükség lesz egy ilyen elvonásra – ahogyan Rogán szavai szerint az is, hogy a hústermékek áfájának mérséklésére érkezik javaslat. Ez sincs benne a kormányzat tervében ugyanis, legalábbis a frakcióvezető szerint. A kormányszóvivő azt mondta a tájékoztatóján, hogy megalapozatlan és kellően nem előkészített áfacsökkentés nem szolgálja az ország érdekeit, de hangsúlyozta, hogy a részletek majd a törvényben lesznek benne. Ebből azonban nem biztos, hogy kiderül majd, miként dőlt el a vita az NGM és a frakció között a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről, ez ugyanis a szóvivő szerint nem adópolitikai kérdés.

Giró-Szász András mindenesetre arról beszélt, hogy nem lesznek nagy változások, és finomhangolás lesz – például marad az egykulcsos adórendszer is. A szóvivő szerint a legfontosabb változással újabb 260 ezer családra terjesztik ki a családi kedvezményt, amely eddig 600 ezret érintett – más kérdés, hogy nem feltétlenül annyival jár majd mindenki jobban, mint eredetileg gondolná. A kiegészítő szabályok szerint ugyanis csak akkor lehet a járulékokból is levonni a kedvezményt, ha mindkét szülőnél (ha van ilyen) kimerítették az szja-levonás lehetőségét.

Vagyis: azt nem lehet eljátszani, hogy az egyik szülő felveszi a teljes bruttó bérét érvényesítve a járulékkedvezményt is, miközben a másik egyéb adókedvezményeket vesz igénybe, hogy – mondjuk – az önkéntes pénztári befizetések után járó összegek azért ne vessszenek majd el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.