Szombatra betömik a lyukat az M1-esen

Megbénította a buszközlekedést a főváros és Győr között az M1-es autópálya lezárása: pénteken a Volánbusz már el sem indítja ezen az útvonalon közlekedő járatait. Az utasok jobban teszik, ha vonatra szállnak - legalábbis a hét végéig. Az autópálya kezelő ígérete szerint ugyanis szombaton ideiglenes megindulhat a forgalom az autópályán.

Hatalmas dugó alakult ki az M1-es autópálya beszakadása miatt  a sztráda környékén lévő főutakon. Akár kétórás várakozással is számolnia kell annak, aki az 1-es főúton halad Győr felé, de a távolabbi terelő utakon is jelentős a forgalom. Főleg a Pannonhalma és a Győr közötti szakaszon lassult le a járművek haladása.

A 81-es főúton is szünetel a forgalom, mert az ár megrongált egy hidat, ezért a környéken "voltaképpen nem lehet közlekedni". Nem lehet javítani a helyzeten, meg kell várni, amíg pár nap alatt kijavítják az autópályát és az egyéb sérült útszakaszokat. A hatóságok már a határátkelőknél figyelmeztetik az autósokat a forgalmi nehézségekre, illetve a lezárt útszakaszokra.

Óriási lyuk tátong az M1-esen
Óriási lyuk tátong az M1-esen

A Volánbusz Zrt. menetrendje is elúszott a Budapest-Győr vonalon, mert a torlódások miatt a buszközlekedés kiszámíthatatlanná vált. Annyi azonban biztos: a Volábusz május 21-én - pénteken - nem indít járatot Győrbe. A nemzetközi járatok továbbra is közlekednek, de jelentős, több órás késéssel kell számolniuk az utazóknak. A Volánbusz figyelmeztetése szerint ezt a bécsi repülőtérre tartóknak már utazásuk megtervezésekor érdemes figyelembe venniük.

A közlekedési helyzet rendeződéséig Budapest és Győr között a társaság a MÁV-Start Zrt. járatait ajánlja utasainak. A vasúttársaságnál lapunkat arról tájékoztatták: a főváros és a megyeszékhely között a vonatokon elfogadják a Volánbusz és a Kisalföld Volán bérleteit, utazási igazolványait. A feláras vonatokon azonban a bérlet, utazási igazolvány mellé a pót-, hely- illetve pót- és helyjegyet az utasoknak meg kell váltaniuk.

Többen vonatoznak

A MÁV-Start ezzel együtt máris megérezte az M1-es lezárását: adataik szerint csütörtök délig növekedett az utasforgalom a Győrbe vezető vonalszakaszon közlekedő vonatokon. A szerdai napokra jellemző átlagos kihasználtsági adatokkal összehasonlítva az érintett vonatok 1. osztályú kocsijainak foglaltsága nem mutat számottevő növekedést, az értékek az ilyenkor szokásos szinten alakultak. A 2. osztályú kocsik foglaltsága viszont átlagosan mintegy 10 százalékkal nagyobb a megszokottnál.

A vasútnál az előzetes adatok ismeretében további forgalomnövekedést várnak. Ezért folyamatosan figyelemmel kísérik az előzetes foglaltsági értékeket és az eladási adatokat, szükség esetén pedig megerősítve közlekedtetik szerelvényeiket.

Tömik a lyukat

Míg a helyközi közösségi személyszállítással foglalkozó társaságok igyekeznek alkalmazkodni az M1-es hiányához, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. lázasan dolgozik a sztráda helyreállításán. Szakembereik irányításával kővel töltik fel a pálya beomlott szakaszát - a földet elmosni képes árvíz ugyanis a megfigyelések szerint a nehéz kőzetet nem sodorja el. A lyuk feltöltése után pedig pótolják az autópálya hiányzó aszfalt-burkolatát.

Winkler-Virág András, a ÁAK szóvivője szerint előreláthatólag szombaton adják vissza a forgalomnak a megsérült M1-est. De a munkálatok ütemétől függően lehetséges, hogy az első autók már pénteken átgördülhetnek a szerdán lezárt szakaszon.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az M1-esen már a hétvégén minden visszatér a megszokott kerékvágásba. A sérült pályaszakaszon az ideiglenes helyreállítás után is forgalomkorlátozások lesznek. Emellett az autópálya kezelő szakemberei folyamatosan figyelik, és fokozottan ellenőrzik majd az útszakasz állapotát.

Az ÁAK szerint a gyors helyreállításra nem csupán a jelenlegi hatalmas torlódások miatt van szükség. Az M1-es naponta átlagosan 35 ezer jármű által használt szakasza ugyanis a következő napokban komoly kihívás elé néz. A tapasztalatok szerint legalábbis a Pünkösd előtti hétvégén rendszerint megnövekszik a forgalom a sztráda Győr melletti szakaszán - az erre közlekedő járművek száma időszakosan akár a duplája is lehet az átlagosnak. Ezzel pedig a már most is zsúfolt terelő utak biztosan nem birkóznának meg.

Mindez persze feltehetően nem deríti jobb kedvre az M1-es lezárása miatt dugóban araszolókat. Az akár több órás várakozásért cserébe szerény vigasz, hogy egy-két napon belül megszűnhet a káosz Budapest és Győr között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.