Elkezdődött: Matolcsy magára írta át a jegybank alapító okiratát

Még miniszterként magához igazította a jegybank működési szabályait Matolcsy György. Megvonta az alelnökök aláírási jogát és magához rendelte a munkáltatói jogokat, viszont elnökhelyettest is választanak majd.

Megváltoztatta a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratát a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György február 28-án írta alá a dokumentomat, amely március 4-től hatályos, vagyis az új jegybankelnökre vonatkozik majd. Ez ő lesz.

Az állami tulajdonos képviselőjeként Matolcsy György eddig soha nem látott vezetési hatalmat adott az új elnök, Matolcsy György kezébe, miközben számtalan más újdonságot is bevezetett. 

A jegybanknak ezentúl lesz például elnökhelyettese – őt a Monetáris Tanács választja, az alelnökök közül. Lesz főigazgató is – nélküle az alelnökök nem írhatnak alá egyetlen számlát sem.

De – ahogyan előzetesen már kiszivárgott – változnak a munkáltatói jogok is. A korábbi szabályok szerint az elnök munkáltatói jogokat csak a közvetlenül alá tartozó munkatársak felett gyakorolt, a jogkörök lépcsőzetesen mentek lefelé. Alapesetben: az elnök az alelnökök, ők az igazgatók, azok a főosztályvezetők felett gyakorolták a munkáltatói jogokat. Az új szabály értelmében azonban a munkaviszony létesítésének, megszüntetésének és a javadalmazás jogát ezentúl minden egyes munkavállaló felett az elnök gyakorolja – vagyis Matolcsy Györgytől függ, ki dolgozhat a jegybankban. Illetve ezt a jogát továbbadhatja még a főigazgatónak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.