Eljöttek 'a nyugati piaci fundamentalizmus végnapjai'

Kínának nem áll szándékában adaptálni a nyugati kapitalista modellt, éppen ellenkezőleg, a marxista eszmék globális terjedésére alapozva egy új világrend kialakulására számít - írja a Business Insider gazdasági hírportál.

Kínának nem áll szándékában adaptálni a nyugati kapitalista modellt, éppen ellenkezőleg, a marxista eszmék globális terjedésére alapozva egy új világrend kialakulására számít - írja a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének tekintett lap, a Quishi írását idézve a Business Insider gazdasági hírportál.

A KKP hivatalos szócsövének tekintett lap, a Quishi online kiadásában "A nyugati piaci fundamentalizmus végnapjai" címen közzétett cikk arra utal, hogy Kína egyáltalán nem tervezi a nyugati kapitalista rendszer adaptálását.

A Chinascope Kína-figyelő hírportál által idézett cikk rámutat, hogy az amerikai kormány neoliberális politikával próbálta megszilárdítani hegemóniáját a világ többi része felett, de a globális pénzügyi válság miatt elvesztette erejének nagy részét. A Lehman-válság és az azt követő globális pénzügyi válság miatt a munkanélküliség világszerte hatalmas mértéket öltött, a szegények és a gazdagok közötti szakadék pedig szélesedett. A válság útjára indított a kapitalizmussal általában és konkrétan az amerikai kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen mozgalmakat is, mint például az Occupy Wall Street.

"A krízis kíméletlenül leszámolt a kapitalizmusról alkotott illúziókkal. Az elitek által világszerte magasztalt amerikai modell elveszítette vonzerejét és hiteltelenné vált. A Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Trade Union Confederation) első titkára Sharan Burrow szerint a 20. századi kapitalizmus elavult és nem felel meg a 21. század követelményeinek. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) alapítója és elnöke, Klaus Schwab pedig idejétmúlt és oszladozó modellről beszélt. Véleménye szerint a kapitalizmus jelenlegi formájában nem tartható fent. Az IMF vezető közgazdásza, Kenneth Rogoff a modern kapitalizmus számos problémáját sorolta fel és megállapította, hogy a kapitalizmus lényegében egy átmeneti jellegű képződmény. A világot uraló brit-amerikai modellt más modellek fogják felváltani" - idézi a KKP szócsövének tekintett kínai lap cikkét a Chinascope.

"A világgazdasági krízis a neoliberalizmus romlását hozta magával és ideológiai válságot idézett elő a nyugati világban. Ebben a környezetben a Nyugat már sokkal nagyobb figyelmet szentel a marxista eszmék tanulmányozásának mint azt korábban a fagyos politikai légkörben tette. Mostanra egy valóságos 'marxista láz' söpört végig a világon, amit a Nyugat egyszerűen már nem hagyhat figyelmen kívül. Teljesen nyilvánvalóvá vált a neoliberalizmus hanyatlása és a marxizmus népszerűsége közötti kontraszt. Mára a marxizmus a nyugati politikai élet fő vonulatává vált" - állítja a cikk.

"A 'marxista láz' szervezetlenül, teljesen spontán módon ütötte fel a fejét. Ha nem került volna sor a válságra, ha a neoliberalizmus nem indult volna romlásnak, akkor a marxista láz sem terjedt volna olyan elsöprő erővel a Nyugaton, mint ahogy azt tette. A marxista gondolat reneszánsza a világtörténelmi fejlődés elkerülhetetlen irányát jelöli ki. A marxizmus reneszánsza azonban nem jelenti azt, hogy a neoliberális és más kapitalista elméletek és azok vezető szószólói egykönnyen feladnák állásaikat. Hosszú és nehéz küzdelem előtt állunk számos buktatóval" - írja a kínai lap.

A Chinascope írását idéző Business Insider üzleti hírportál rámutat, hogy a Qiushi Online cikkét azért kell komolyan venni, mert a KKP Központi Bizottságának a szócsöveként szolgál és ebben a minőségében a KKP kormányzati filozófiáját közvetíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.