Élezik az ollót a Raiffeisennél

Szeptemberben újabb 15 fiókját zárja be és további több száz alkalmazottját bocsátja el a magyarországi Raiffeisen. Az osztrák anyabank a tavasszal jelentette be, hogy bár nem vonul ki a magyar piacról, de szigorú fogyókúrára fogja itteni leányvállalatát. A nagy lakossági, tömegbanki működés helyett a prémium- és privátbanki ügyfelekre, valamint a vállalati piacra kíván koncentrálni, márpedig ehhez nem kell annyi fiók és alkalmazott.

Wiedner vezérigazgató már a növekedésre koncentrál
Wiedner vezérigazgató már a növekedésre koncentrál
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A 112 egységből álló hálózatát 67-re csökkenti a bank, mostanra 30 egységre már lakat került, a többi bezárásra ítélt bankfiókban szeptemberben áll le a munka. Az alkalmazottak száma az év végére valamivel kétezer alá csökken, miközben tavaly év végén még 2530-an dolgoztak a banknál. Idén lezárják a költségcsökkentési folyamatot, 2016-ban és a következő években már nem kell hasonló lépésekre számítani, a bank inkább a bevételek növelésére koncentrál – mondta a féléves eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján Heinz Wiedner vezérigazgató.

A költségek lefaragása nem most indult el a banknál, a működés racionalizálásának köszönhetően az idei első fél évben 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszakának 26,2 milliárd forintos veszteségével. Csökkent a nem teljesítő hitelek állománya is, 295 milliárd forintra, amely majd 28 százalékkal alacsonyabb a tavaly év véginél. A nem törlesztett hitelek aránya összességében 23 százalék volt, ez négy százalékpontos csökkenés 2014 decemberéhez képest. E rátát másfél-két éven belül tíz százalék körülire szeretnék csökkenteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.