Egy paksi ügyben enged az EU

Az Európai Bizottság elfogadja a paksi bővítés műszaki adatainak titkosítására vonatkozó magyar módosításokat, de a beruházás államitámogatás-tartalmát, illetve a pályázat elmaradását illető brüsszeli vizsgálatokban is hónapokon belül megegyezés várható – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az EU elfogadja a magyar parlament módosításait az atomerőmű-bővítés műszaki adatainak titkosítása tárgyában, így az ezzel kapcsolatos előzetes brüsszeli eljárás megszűnik – tudósított a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi brüsszeli tárgyalásai eredményéről. A parlament azóta részlegesen csökkentette a titkosítási időt.

A miniszter meglátása szerint a tiltott állami támogatás vizsgálatában is közeledtek az álláspontok. Az EU azt vizsgálja, hogy a magyar állam több ezermilliárdos, orosz állami hitelből megvalósított beruházása tartalmaz-e állami támogatást, és ha igen, akkor az minősíthető-e tiltottnak, vagyis piaci alapon a beruházás nem áll meg a lábán. A magyar kormány arról a – nyilvánvalónak látszó – tényről nem nyilvánít véleményt, hogy állami támogatást érez-e a fejlesztés mögött. A bővítés azonban szakértőik szerint megáll majd a lábán, kitermeli a felvett hitelt.

A harmadik paksi eljárás a leginkább húsba vágó: az ügyben, hogy a magyar kormány az orosz kabinettel pályázat nélkül szerződött le a bővítésre, kötelezettségszegési eljárás zajlik. Lázár János érvelése szerint a reaktorok orosz bővítése „meghatározottság”, mivel a jelenlegiek is orosz gyártmányúak. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy minden, a reaktoron kívüli eszközt az EU közbeszerzési szabályainak megfelelő versenyeztetéssel írnak ki. Lázár János mindkét megmaradt ügyben megegyezésre számít, ami szerinte legfeljebb néhány hónapon belül bekövetkezhet annak érdekében, hogy a 12 milliárd eurósra tervezett beruházást megvalósíthassák.

Sántít a miniszteri érvelés

Ahhoz képest, hogy Lázár János szerint a jelenlegi orosz atomreaktorok mellé csakis orosz reaktorok építhetőek, ez a szempont az eddig napvilágot látott adatok szerint még csak fel sem merült az állami MVM által a 2014-es magyar–orosz államközi szerződés előtt közel egy évtizeden át több milliárd forintért elkészíttetett tanulmányokban. A szakértők egyértelműen minden elem – így a reaktorok – tekintetében is teljesen nyílt versenyre készültek; a pályázat kiiktatásának lehetőségét még csak nem is vizsgálták. A magyar–orosz szerződés aláírásától kezdve ugyanakkor e terveket már elhallgatták, sőt a Fidesz-politikusok visszamenőleg el is tagadták eme tanulmányok elkészültét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.