Devizahitelek: senki se jár jól

December végéig kivezethetik a devizahiteleket, de senki sem fog ezzel túl jól járni. Az állam nem adna sok pénzt, a bankokra nagy teher hárulna, de a devizások nem járhatnának így se jobban, mint ha forinthitelük lenne – ez derül ki a Fidesz erős embereinek szavaiból.

Ha lesz egy újabb adósmentés, akkor annak költségét alapvetően a bankoknak kell viselniük – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A devizahitelesek ügyével a hétvégi frakcióülésen foglalkozik a Fidesz, a párt vezetői egymás után fejtik ki véleményüket a témában.

Lázár János miniszterelnökségi államtitkár például egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon közölte azt: december végéig megoldás születik a devizahitelesek problémáira, mert "megszűnik a devizahitel". Hozzátette azonban: csak a lakáshitelekről van szó, a gépjárműkölcsönöknél, áruhiteleknél ez nem lesz így. A vásárhely.24 hírportál beszámolója szerint Lázár azt mondta: a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint azok, aki forintban vették fel a kölcsönt.

Másként beszélt azonban ugyanerről Rogán. Szerinte annyi biztos, hogy lesz devizahitel-mentő javaslat a parlament napirendjén, de nem lehet azt mondani, hogy az év végével kivezetik a devizahiteleket. Szerinte mind a bankszövetség, mind pedig a jegybank javaslata megvalósítható, és az adósok érdekképviseleti szervezeteinek bevonásával döntenek majd arról, melyiket válasszák.

Mindkettejük érvelésében azonban egységesen szerepelt, hogy a bankok átverték az ügyfeleket, ezért nekik kell a számlát állniuk. Lázár azt mondta: a pénzintézetek a devizahitelek árfolyamváltozása és a kamatszámítás tekintetében csapták be az ügyfeleket a nem megfelelő tájékoztatással. Rogán szerint ezért kell most igazságot szolgáltatni, az elvárás, hogy a devizások törlesztőrészlete érdemben csökkenjen, mentesüljenek az adósok az árfolyamkockázat alól, és mindenkinek segítsenek "akinek a lakása veszélyben van".

Azt, hogy mindez mennyibe kerülhet a bankoknak Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója fejtette ki tegnap az ATV-nek adott interjúban. Azt mondta: 950 milliárd forint veszteséget okozna a bankrendszernek a forintosítás (az OTP-nek 300 milliárdot, de kibirják). Szerinte azonban a politikusok elkalkulálták magukat, mivel 503 ezer deviza- és 640 ezer forint lakáscélú jelzáloghiteles van, több szavazatot veszítenek, mint amennyit nyernek a devizahitelesek melletti kampánnyal. Hangsúlyozta, annak semmi értelme, hogy olyan devizahiteleseket mentsenek meg, akik annak idején azért vették fel a devizahitelt, hogy spekuláljanak az alacsonyabb kamatra, a felvett hitelt betették például különböző ázsiai részvényalapokba, s most még csak nem is azt kérik, hogy csökkentse a devizahitelek terheit a kormány, hanem azt, hogy töröljék el a devizahiteleket. 

Úgy vélekedett, a populizmus olyan szintet ért el a bankügyekben, aminek a káros hatása ma már nyilvánvaló. "A magyar politikai közélet ma kimondottan egy versenyhátránya az országnak" - jelentette ki. 

Csányi szerint a forinthitelesek között legalább annyi ember van, akinek a megélhetési költségei emelkedtek, aki elveszítette állását, és nem tudja fizetni a hiteleket. Ha arról volna szó, hogy azokat a hiteleseket mentsék, akiknek az élethelyzete valóban ellehetetlenült, sokkal szívesebben állnának rendelkezésre, mint a végtörlesztésnél, amellyel olyanok is éltek, akik nem szorultak rá - fejtette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.