Csökkennek az üzemanyagárak

Hosszú ideje tartó emelkedés után a héten valamelyest csökkennek az üzemanyagárak.

Szerdától 4 forinttal csökken a benzin és kettővel a gázolaj ára. Ennek megfelelően számításunk szerint a benzinért 334, a gázolajért pedig 327 forintot kérhetnek literenként a kutaknál átlagosan.

A nyersolajárakat lefelé nyomta a nagy olajországok közötti termelés-visszafogási megállapodás újabb kudarca, ellenben a kanadai olajlelőhelyeket fenyegető tűzvész híre inkább emelte a kurzust – hívta fel a figyelmet korábbi elemzésében a GKI Energiakutató. A múlt héten a benzin és a gázolaj európai ára egyaránt valamivel több, mint 2 százalékkal csökkent. Ráadásul a forint is erősödött a dollárral szemben, ami szintén növelte az árcsökkentési nyomást.

Az elmúlt két hónap során az autósok folyamatos áremelkedést tapasztalhattak a hazai kutaknál. A február végi mélypontnál most körülbelül 10 százalékkal magasabbak az árak. Igaz, a nyersolajár ehhez képest ez idő alatt közel megkétszereződött. Ez is bizonyítja, hogy nálunk az üzemanyagárak nagy része adó, illetve hogy a hazai üzemanyag-tarifákra más tényezők is hatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.